Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 90 seconden

Vlakbij haar hoofdkantoor opent Renson het Renson Concept Home: een moderne gezinswoning waarachter een testcentrum schuil gaat. De Waregemse fabrikant van ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ gaat hier in levensechte omstandigheden experimenteren en monitoren.

Het Concept Home is in de eerste plaats een ‘real life’ testomgeving – op termijn mét bewoners – waar data uit de praktijk verzameld kunnen worden. Die data zullen dienen voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technieken, en om realistische doelstellingen te kunnen stellen op het vlak van energie-efficiënt, gezond en comfortabel wonen.

“Deze woning is bijvoorbeeld uitgerust met drie verschillende ventilatiesystemen, die zo onder exact dezelfde omstandigheden kunnen worden vergeleken”, vertelt CEO Paul Renson. “Maar ook om oververhitting binnenshuis tegen te gaan, zijn de nieuwste snufjes geïntegreerd.”

Het Renson Concept Home fungeert daarnaast als ‘experience center’ dat opengesteld wordt voor professionele klanten (architecten, installateurs, studiebureaus etc). Renson: “Het dient als een schoolvoorbeeld van BEN-bouwen met de nieuwste technieken voor de beste binnenluchtkwaliteit, comfortabele binnentemperaturen en aangenaam buitenleven. Hier is te zien hoe het intelligent inzetten van duurzame, natuurlijke elementen als licht en lucht op een duurzame manier bijdraagt aan gezond wonen, maar ook het beste comfort creëert.”

De Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein: “Deze woning zal nauwkeurige informatie opleveren waardoor uiteindelijk theorie en praktijk beter op elkaar kunnen worden afgestemd. We moeten nu eenmaal efficiënter omspringen met energie, om onze Europese doelstellingen te halen maar ook om de energiefactuur betaalbaar te houden.”

Het Concept Home is voor Renson bovendien een uitgelezen kans om te tonen hoe ver het nu al kan gaan in innovatie. Naast bestaande totaalconcepten biedt de woning ook ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. “Dit Concept Home biedt ons de kans om te experimenteren met nieuwigheden die inspelen op de snel veranderende architecturale facetten van bouwen en verbouwen”, aldus Renson.