Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 97 seconden

praktijkdag-kwaliteitsborgingAls de ‘Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen’ begin 2018 in werking treedt, verschuift een groot deel van de verantwoordelijkheid voor kwaliteitsborging in de bouw van gemeenten naar marktpartijen. Daardoor kan de controle op de bouwkwaliteit efficiënter plaatsvinden, iets wat zowel voor particulieren als bedrijven voordelig uitpakt. “Vergelijk het met de APK van de auto: de keurmeester keurt uw auto binnen de regels van de wet en de overheid kijkt steekproefsgewijs mee of de keuring ook binnen die regels wordt uitgevoerd”, vertelde dagvoorzitter Hajé van Egmond tijdens de praktijkdag over deze aankomende wetgeving. De praktijkdag was georganiseerd door Nieman Kwaliteitsborging en Balance & Result. Met ruim 250 deelnemers was de belangstelling zo groot, dat er begin 2017 een vervolg komt.

De Tweede Kamer moet nog akkoord gaan met het wetsvoorstel van minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst. Om het parlement te overtuigen van nut en noodzaak worden in heel het land pilotprojecten uitgevoerd. Nieman Kwaliteitsborging voert samen met Nijhuis Bouw uit Rijssen zo’n pilotproject uit in Zwolle, waar in het project Binnenhofjes 48 sociale huurwoningen worden gebouwd. Minister Blok was onlangs zelf aanwezig bij het hoogste punt van een nieuw distributiecentrum in Dordrecht.

De ruim 250 deelnemers kregen tijdens de dag veel praktijkvoorbeelden vanuit diverse gezichtspunten voorgeschoteld door architecten, bouwers, installateurs, kwaliteitsborgers en instrumentaanbieders. Zo kregen bouwbedrijven, toeleveranciers, architecten en opdrachtgevers een duidelijker beeld over wat deze nieuwe wet gaat betekenen voor hun werkwijze. En voor hun kansen. “Onze particuliere opdrachtgevers waarderen enorm hoe we nu de kwaliteit aantoonbaar maken. Ze zijn veel beter betrokken in de kwaliteitskeuzes”, verwoordde een architectenbureau zijn enthousiasme over zijn pilotervaringen.

Op de informatiemarkt lieten de deelnemers zich informeren over ondersteunende diensten van instrumentaanbieders, kwaliteitsborgers en over ICT systemen.

Gezien het succes en de behoefte aan praktische informatieverstrekking over kwaliteitsborging, wil de organisatie een versie 2.0. organiseren in het voorjaar van 2017. Mogelijk ook in combinatie met enkele verdiepingsworkshops. Voorinschrijving is al mogelijk via info@niemankwaliteitsborging.nl.

[related_post themes=”text”]