Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 114 seconden

10.000 Woningeigenaren krijgen de komende weken gratis een warmtescan aangeboden van het Nationaal Energiebespaarfonds. Het fonds wil met dit cadeautje de woningeigenaren inzicht geven in het warmteverlies van de gevel van de woning. De warmtescan is een momentopname en geeft een helder beeld van hoe goed een gevel is geïsoleerd. Het doel is om de woningeigenaar enthousiast te maken om de woning te verduurzamen. De actie start in Apeldoorn. Zaterdag 14 februari viel daar bij 5.000 woning-eigenaren een brief op de mat met de aankondiging van de actie. Deze week gebeurt dit in Vianen bij ruim 2.000 woningen. Er wordt nog gezocht naar een derde gemeente. De selectie van woningen is gebaseerd op (grondgebonden) koopwoningen in oudere wijken waar nog geen andere verduurzamingsacties lopen.

De actie wordt uitgevoerd in samenwerking met Sunburst, Feenstra en Pluimers. Sunburst maakt de warmtescans. Pluimers en Feenstra zorgen voor een vervolgactie in de wijken waar de gevelscans worden gemaakt. Beide bedrijven doen dit op een andere manier, waardoor later de effecten en leerpunten vergeleken kunnen worden. Reinoud Veldman, van het Nationaal Energiebespaarfonds: “Feenstra en Pluimers hebben ons project enthousiast omarmd. Zij hebben de kennis en de menskracht om de bewoners nader te informeren over de uitkomsten van de warmtescan en hoe je warmteverlies kunt voorkomen. We hebben al sinds de start van het fonds een goede samenwerking met beide bedrijven. De Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds wordt als optie meegenomen in de communicatie-uitingen.”

Overigens kunnen bewoners ook andere aannemers betrekken bij de uitvoering van maatregelen. Veldman vervolgt: “De financiering van energiebesparende maatregelen is natuurlijk pas aan de orde als je daadwerkelijk maatregelen gaat treffen. We willen met deze actie ook mensen aanspreken die nog niet echt hebben nagedacht over energiebesparende maatregelen, omdat ze niet genoeg geld vrij kunnen spelen voor de maatregelen. Met de Energiebespaarlening wordt het wellicht toch een optie om de woning te verbeteren.”

De gemeenten Apeldoorn en Vianen zijn enthousiast over de actie. De verwachting is dat de warmtescanactie een bijdrage levert aan de lokale energiedoelstellingen en dat ook de lokale aanbieders profijt hebben van de actie. Veldman: “Maar de grote winnaar is natuurlijk hier de woningeigenaar. Een gratis warmtescan en misschien binnenkort een energiezuinig huis. Want dat is niet alleen heerlijk comfortabel, het helpt ook je energierekening te verlagen.”

Voor meer informatie: www.ikinvesteerslim.nl