Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

Afgelopen halfjaar zijn er in Nederland in totaal drie miljoen klussen uitbesteed. Dat zijn ruim 400.000 klussen meer dan is voorspeld in kwartaal 3. De winst is juist in het vierde kwartaal behaald, normaliter het minst sterke klusseizoen. De aanhoudende positieve trend duidt op een definitief herstel van de markt. Dit blijkt uit de Klusmonitor uitgevoerd door Market Response onder 1.000 Nederlanders in opdracht van Werkspot.nl.

Ronald Egas, CEO van Werkspot.nl, herkent de aanhoudende positieve trend. In heel 2014 werden er 222.153 klussen op de website geplaatst, een groei van maar liefst 30% ten opzichte van 2013. “Met een gemiddelde kluswaarde van 1.606 euro is er in 2014 dus bijna 83 miljoen euro meer gestoken in het uitbesteden van klussen op Werkspot dan in het jaar ervoor.” Egas: “Aankomende week komt de teller van Werkspot zelfs op 1 miljoen klussen te staan sinds de oprichting, een mijlpaal.”

Werkspot ziet daarnaast een andere trend: verbouwen gaat boven verhuizen. 11% van de huiseigenaren heeft de voorkeur om te verhuizen maar vindt het op dit moment financieel aantrekkelijker om te verbouwen. Ook geven 2,9 miljoen Nederlanders aan nog het komend halfjaar te beginnen met een verbouwing, omdat ze juist langer in hun huidige huis willen blijven wonen. Slechts 4% verbouwt zijn eigen huis om de verkoopwaarde te verhogen.

Egas zegt hierover “Deze trend wordt gedreven door de wet- en regelgeving rondom het eigen huis. Zo is de drempel om te verhuizen groter geworden als gevolg van de strengere financieringsregels en lagere hypotheekrente aftrek. Daar staat tegenover dat tot 1 juli 2015 de 6% btw op renovatie werkzaamheden nog van kracht blijft.”

De kluswebsite merkt ook dat het sociale netwerk Pinterest steeds vaker wordt gebruikt om inspiratie op te doen bij een verbouwing. Inspiratie wordt nog steeds grotendeels gehaald uit magazines (27%) en bij woonwinkels (26%). Maar Pinterest maakt met name onder jongeren een enorme opmars. Maar liefst 21% van de jongeren tot 34 jaar gebruikt Pinterest als inspiratiebron voor verbouwingen.

Voor meer informatie: www.werkspot.nl