Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 96 seconden

Mede vanwege de ‘groene revolutie’ groeit de vraag naar lucht-luchtwarmtepompsystemen. Daarom is het verschijnen van ISSO-publicatie 99 perfect getimed. Aan de hand van dit technische kennisdocument kan de installatiesector en opdrachtgevers kwaliteit gericht met dergelijke systemen aan de slag.

ISSO-publicatie 99 geeft tekst en uitleg bij het ontwerp, de realisatie en het beheer van Lucht-luchtwarmtepompinstallaties. Hierdoor kunnen deze installaties aan alle verwachtingen in comfort en energiegebruik voldoen. Het gaat vooral om het ontwerpen van installatieconcepten met een warmtepomp met lucht als energiebron.

Lucht-luchtwarmtepompinstallaties zijn voortgekomen uit systemen die worden gebruikt voor koeling van gebouwen. Door een slim gebruik van het thermodynamisch proces, kunnen deze installaties ook worden ingezet als warmtepomp voor het verwarmen van gebouwen. Een dergelijke installatie wordt vaak al standaard aangelegd in kantoren en winkels. De vraag naar lucht-luchtwarmtepompsystemen groeit hard. Zo dragen deze installaties bij aan de nationale doelstelling voor energiebesparing en toepassing van duurzame energie.

ISSO-projectcoördinator Arjan Schrauwen: “Vooral in het voor- en naseizoen ontstaat een zeer energiezuinig koel- en verwarmingssysteem als de optie ‘energie-uitwisseling’ wordt toegepast. Is het aan de zuidkant van het gebouw te warm en aan de noordkant te koud, dan kun je de warmte met lucht-luchtwarmtepompen transporteren naar de andere ruimten. Daarbij vragen lucht-luchtwarmtepompen relatief weinig grote leidingen en kanalen, wat het esthetisch aantrekkelijker maakt. Ze kunnen een hoog comfort leveren en de ruimtes zijn individueel regelbaar.”

Toch is niet elk utiliteitsgebouw geschikt voor een lucht-luchtwarmtepomp. Met de publicatie wordt een (juiste) keuze goed onderbouwd. Voor adviseurs en installateurs is de publicatie een leidraad voor ontwerp, onderhoud en beheer. Opdrachtgevers kunnen aan de hand van de publicatie snel een selectie maken uit installatieconcepten. Ook kunnen zij zich een goed beeld vormen van het noodzakelijke onderhoud in de beheerfase.

ISSO-publicatie 99 ‘Lucht-luchtwarmtepompinstallaties in utiliteitsgebouwen’ bestaat op papier en digitaal. Het boek is voor € 100, – (excl. btw en verzendkosten) te bestellen via www.isso.nl. De digitale versie is met een abonnement te raadplegen op www.isso-digitaal.nl.