Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

verhagenMaxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, opende gisteren Vakbeurs Energie. In zijn openingsspeech gaf hij aan ingenomen te zijn met het beursthema ‘nieuwe connecties in de energietransitie’. “In de bouw zijn we hard bezig met duurzame energieopwekking maar vooral met energiebesparing. Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken. Wij werken hard aan nieuwe en steeds beter werkende renovatieconcepten. Maar ook aan energieneutrale nieuwbouwconcepten.” Volgens Verhagen zijn voor concepten zoals Nul-op-de-meter (NOM), Bijna energieneutrale gebouwen (BENG) en zeer energiezuinige nieuwbouw (ZEN) veel nieuwe connecties nodig en moeten bestaande connecties vernieuwd worden. Hierin moet flink worden geïnvesteerd. Maar we moeten beseffen dat bij investeren ook rendement hoort.”

De vraag vanuit de gebouweigenaar moet volgens Verhagen nu op gang komen. “Zij maken die investeringsbeslissing. Daarom moet het voor de gebouweigenaren makkelijker gemaakt worden om die beslissing te nemen.” Op dit moment wordt er vanuit de stakeholders gewerkt aan een lijst met duurzame aanbieders, die moeten voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten ze gebouwen renoveren naar energieneutraal, een energieprestatiegarantie geven en ze moeten een goede voorlichting geven over de financieringsmogelijkheden.

Volgens Verhagen is bewustwording de grootste stap die gemaakt moet worden. “We denken allemaal dat iedereen weet wat duurzaamheid is en het belang is van energiebesparing en duurzame energieopwekking. Maar veel mensen moeten nog überhaupt die eerste stap nog zetten. Heel veel particuliere woningbezitters zien de noodzaak nauwelijks in van verduurzamen.”

Uit onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat 2% van de woningeigenaren het woord duurzaamheid in verband brengt met energiezuinige wonen. “Als woningbezitters naar het woord duurzaamheid gevraagd wordt dan zeggen ze: dat doen we toch al, we scheiden ons afval. En dat geeft aan dat we op het punt van bewustwording nog heel veel werk te verrichten hebben.”

[related_post themes=”text”]