Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 87 seconden

Nepal badkamerVorige week in ‘vakwerk’ uitgelicht kregen we een pareltje van een badkamer toegestuurd van Peter van der Bocht. De badkamer uit India zou niet hebben misstaan in een design woonblad (met als thema: ‘Indisch design, what do you aspect for this price’). Toen Cors van Vliet vervolgens het juweeltje zag langskomen, lachte hij waarschijnlijk schamper. “Noem je dat een slechte badkamer?” Hij stuurde ons deze foto uit Nepal toe. Samen met Daan van Vliet van Unica maakte hij enkele jaren geleden een ‘werk’bezoek naar Nepal om naar te kijken naar projectsites van de Unica foundation, die in Nepal actief is. Deze luxe badkamer voorzien ván douche(!), wastafel en wc met praktische ‘sheet metal’ wanden was een van de designer badkamers die hij in een lodge aantrof. Nou is Nepal nogal een bergachtig land dus een waterleidinkje omhoog en een boilertje zijn niet direct snel gemonteerd.

Om toch een beetje druk en warm water uit de leiding te krijgen zijn die Nepalezen bijzonder innovatief.  Een Nepalees gezegde luidt: “पर्वतमा आफ्नो लागि प्रयोग गरेको छ” Vrij vertaald: ‘Als die berg je uitzicht toch al verpest, kun je hem maar beter een beetje slim gebruiken’. De Nepalezen halen bij de lokale bouwmarkt 100 meter etileenslang en leggen deze 100 meter naar boven de berg op vanuit een bron aan. En voilà de waterdruk is geboren. Om de temperatuur een beetje op te krikken, laten ze een zwarte specikuip het water laten lopen. Zonnetje erbij en minder ijskoud water dan voorheen. Zo ziet u maar weer: echt design hoeft echt niet duur te zijn.

Ook zo’n foto met een ‘mooi’ stukje vakwerk? Stuur hem op naar redactie@merlijnplus.nl of tweet naar @redactie_iz en wie weet staat hij volgende week wel in de nieuwsbrief en op installatienet.nl