Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 152 seconden

Zonnestroomboiler - NIBE EnergietechniekNIBE Energietechniek heeft haar leveringsprogramma onlangs uitgebreid met een serie kwalitatief hoogwaardige zonnestroomboilers die tapwater verwarmen met behulp van fotovoltaïsche (pv) zonnepanelen. “Je kunt deze boilers rechtstreeks op een pakket pv-panelen aansluiten, maar ze werken indien nodig ook op netstroom. Hierdoor kunnen gebruikers optimaal profiteren van duurzaam opgewekte stroom, maar is het warmtapwatercomfort ook gewaarborgd wanneer de zon niet of onvoldoende schijnt”, aldus Product Manager Alex Bout van NIBE. “De boilers passen dus uitstekend in ‘all-electric’ concepten en dát sluit goed aan bij onze missie: Energy for life.”

De nieuwe serie omvat vijf zonnestroomboilers met een inhoud van 95, 120, 147 of – in twee varianten – 195 liter. Afhankelijk van de situatie en de gebruikerswensen kunnen de boilers worden aangesloten op een pakket van vier, zes of acht pv-panelen van vrijwel elk fabricaat, op voorwaarde dat de panelen voldoen aan de specificaties ten aanzien van aansluitspanning en vermogen. Is een groter pakket pv-panelen gewenst, dan kunnen de extra panelen buiten de zonnestroomboiler om worden aangesloten op de omvormer. Alex Bout: “Absoluut uniek voor boilers van dit formaat is dat ze – dankzij de ingebouwde spiraal – kunnen worden toegepast als zonneboiler met geïntegreerde elektrische naverwarming. Dat is bijvoorbeeld ideaal indien onvoldoende dakoppervlak beschikbaar is voor een pakket pv-panelen, maar wél voldoende voor een tot drie thermische zonnecollectoren.”

De watertemperatuur van de zonnestroomboilers is instelbaar met twee onafhankelijk van elkaar te bedienen regelknoppen. Door de thermostaat van de pv-panelen op een hogere temperatuur in te stellen dan die van de netstroom, wordt eerst de zonnestroom volledig benut en verbruikt de boiler alleen netstroom wanneer de pv-panelen onvoldoende stroom opwekken. Met deze optie zijn de boilers goed voorbereid op de toekomst: bij beperking van saldering kan immers worden gekozen tussen verwarming van warmtapwater of teruglevering aan het net.

De mogelijkheid tot het terugleveren van duurzaam opgewekte stroom aan het net is direct ook een groot voordeel ten opzichte van een thermische zonneboiler, waar de energieopname ‘s zomers stopt zodra de boiler op temperatuur is. Ook biedt de zonnestroomboiler meer installatiegemak. Alex Bout: “Allereerst is een enkele elektrakabel simpeler (bijvoorbeeld onder dakpannen) weg te werken dan twee dikke geïsoleerde buizen. Daarnaast heeft de installateur veel opstellingsvrijheid, want de maximale afstand tussen de boiler en de pv-panelen mag 100 meter bedragen. Door het ontbreken van een pomp en glycol is het onderhoud bovendien minimaal, terwijl er ook geen risico bestaat op bevriezing, oververhitting en lekkage. Montage via de meegeleverde aansluitbox met MC4-connectoren maakt het de installateur helemaal gemakkelijk.”

Behalve als uitstekend alternatief voor thermische zonneboilers maken de nieuwe zonnestroomboilers van NIBE Energietechniek op meerdere manieren verduurzaming van de tapwaterinstallatie mogelijk, bijvoorbeeld:

  • ter vervanging van een bestaande elektrische boiler (met of zonder omvormer);
  • als voorverwarming van tapwater (bijvoorbeeld i.c.m. een HR cv-ketel);
  • in diverse nieuwe energieconcepten, mogelijk gemaakt door de twee elektrische elementen (AC en DC) en de standaard ingebouwde spiraal;
  • in een hybride installatie (bijvoorbeeld als indirect gestookte boiler i.c.m. een andere warmtebron, een tweede boiler c.q. buffervat of vloerverwarming).

Voor meer informatie: www.nibenl.nl