Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 145 seconden

luchtgordijnSinds kort is de website  www.entreecheck.nl in de lucht. Met behulp van deze website kunnen eigenaren van een luchtgordijn – bijvoorbeeld winkeliers – op een eenvoudige manier checken of hun luchtgordijn wel op een juiste manier is geïnstalleerd. Alleen dan profiteren bezitters optimaal van de vele voordelen van een luchtgordijn. Dat betekent niet alleen een comfortverhoging van de binnenruimte, maar onder andere ook een forse besparing op de energiekosten. Het checken van een geïnstalleerd luchtgordijn is geen overbodige luxe. Onderzoek leert namelijk dat 70% van alle luchtgordijnen in Nederland niet goed werkt vanwege foute montage en door foutief gebruik door de eindgebruiker!

De website  is ontwikkeld door de bedrijven aangesloten bij Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) en dan specifiek de kring Luchtgordijnen. “De werking en energiezuinigheid van een luchtgordijn valt of staat met de (juiste) installatie ervan. Met de door de VLA ontwikkelde scorekaart is het mogelijk zowel nieuwe als bestaande installaties te beoordelen en indien nodig te optimaliseren voor het benutten van alle voordelen’, aldus Ronald Joosten, werkzaam bij HVAC Nederland: een van de in totaal (Biddle, Frico, Gelu, HVAC,LSA, Spirair en Thermoscreens) 7 merken aangesloten bij de VLA-kring Luchtgordijnen.

Op de websitel kan de bezoeker aan de hand van een besparingsmeter zelf berekenen hoeveel hij exact kan besparen op zijn energiekosten. Naast de forse vermindering van de energiekosten, die in sommige gevallen tot wel duizenden euro’s per jaar oploopt, kent het gebruik van een luchtgordijn nog meer voordelen. Zo noemt Joosten de verhoging van het comfort in de binnenruimte. “Met behulp van een luchtgordijn kan het binnenklimaat op de juiste temperatuur worden afgesteld en gehouden. Zo zorgt een luchtgordijn ervoor dat de ruimte in de zomer aangenaam koel is en in de winter behaaglijk warm. Kortom, een in alle seizoenen letterlijk en figuurlijk gezonde werkomgeving met als direct resultaat een lager ziekteverzuim van de medewerkers.”

Zoals gezegd kent het gebruik van een luchtgordijn nog meer voordelen. Zo komt 80% van alle energie die voor de betreffende ruimte wordt aangewend ook daadwerkelijk ten gunste van die ruimte. Joosten: “Daarnaast zorgt een luchtgordijn enerzijds voor een optimale toegankelijkheid en is het anderzijds een ideale vluchtweg, omdat gesloten deuren ontbreken. Daarnaast voorkomt een luchtgordijn het naar binnen waaien van stof, vuil en bladeren.”

Alle luchtgordijnen van de bedrijven verenigd in de kring Luchtgordijnen voldoen nu al aan de strengste milieueisen. Bijvoorbeeld het door de politiek gestelde doel om in 2020 de CO2-uitstoot met 20% te verminderen. “Met onze luchtgordijnen zijn wij nu al klaar voor de toekomst”, zo benadrukt Joosten.

Een toekomst die naar de mening van alle bij de kring Luchtgordijnen aangesloten bedrijven gunstig oogt. Zo is er naast de MKB-sector (winkeliers/winkelorganisaties) een toenemende belangstelling vanuit de industrie en bedrijven/organisaties met kantoorruimtes. Zij onderkennen in toenemende mate de vele voordelen van het gebruik van luchtgordijnen en dan vooral de forse besparing op de energiekosten.

Voor meer informatie: www.vla.nu