Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 99 seconden

Met de realisatie van een eigen BIM-bibliotheek voor luchtkanalen heeft de Luka een uiterst handig hulpmiddel voor in de luchtkanalenbranche geïntroduceerd. Met de ontwikkeling van de breed toepasbare, en gestandaardiseerde BIM-bibliotheek loopt de Luka voorop in de branche. Het is bovendien een stimulans voor de ketenintegratie en versterkt de rol van de leveranciers met deze kennis. Met een nieuwe Luka-flyer wordt voor de BIM-bibliotheek extra promotie gemaakt

Vorig jaar is de Luka BIM-bibliotheek gelanceerd. Alle rechthoekige en ronde kanaaldelen, en instortkanalen zijn hierin gemodelleerd, inclusief de vormdelen, en wel in verzinkt, aluminium of RVS-uitvoering. Veel belangrijke onderwerpen en kanaalspecificaties uit het Luka kwaliteitshandboek zijn opgenomen in de Luka BIM-modellen, zoals plaatkwaliteit (denk aan de galvanische kwaliteit), plaatdiktes, standaard afmetingen en de luchtdichtheidsklasse Luka C.

De Lukaleden kunnen de modellen zelf inladen voor eigen gebruik. Daarmee kunnen ze veel sneller en beter de status realiseren van As Designed (van de adviseur), naar de praktijk (As Built) en daarmee heel veel praktijkproblemen al bij voorbaat oplossen. Wat kostenbesparend en kwaliteitsverhogend werkt. Met name de beschikbaarheid van de juiste vormstukken is een aanwinst bij het ontwerp van de luchttechnische installatie. Het is dan ook raadzaam dat de BIM-modellen in de toekomst standaard worden voorgeschreven in de bestekken.

De Luka BIM-bibliotheek is ook afgestemd op ETIM, het Europees Technisch Informatie Model. Tevens heeft er afstemming plaatsgevonden met drie toonaangevende CAD-leveranciers op het gebied van BIM. Iedereen kan gratis gebruik maken van deze BIM-bibliotheek met Revit-families (Revit 2014 en 2015).

De Luka-componenten zijn voorzien van ETIM-kenmerken. Dit alles maakt dat men met de Luka BIM bibliotheek een compleet kanalenstelsel kunt uitwerken tot in detail, inclusief stuklijsten met aantallen, vierkante meters en gewichten. Met deze BIM-bibliotheek is heel snel uit te rekenen hoeveel m2 het totale kanaalwerk beslaat aan ventilatiesystemen. In elke uitvoering die men wenst. Op de komende VSK-beurs (2 t/m 5 februari, Utrecht) is in de stand van Itannex (Stand 10.C043 een presentatie van de Luka BIM-bibliotheek te zien.

Voor meer informatie: www.luka.nl