Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 56 seconden

logo kliqDe NVKL, brancheorganisatie voor koudetechniek & klimaatbeheersing, heeft per 18 november 2014 de stichting kliQ opgericht. Het doel van de stichting kliQ is het onderbrengen van alle persoonscertificeringen op het gebied van koudetechniek en klimaatbeheersing in één certificeringshuis.

Door de uitfasering van F-gassen worden natuurlijke koudemiddelen steeds belangrijker. Omdat er aan het gebruik risico’s kleven, is certificering een logisch gevolg. Een flink deel van de circa 10.000 monteurs die we in Nederland hebben, moet daarom  bijgeschoold worden. De NVKL wil dat haar leden hun monteurs een goede, gedegen en dus gecertificeerde opleiding kunnen aanbieden. Zodanig dat zij veilig kunnen werken met natuurlijke koudemiddelen.

Met de stichting kliQ is er nu één partij waar persoonscertificeringen uitgegeven worden. Alle relevante marktpartijen vanuit aanbod- en gebruikerszijde hebben een zetel in de stichting. Dit zorgt ervoor dat het van oorsprong hoge kwaliteitsniveau van de sector gewaarborgd is. Koeltechnici kunnen op dit moment voor alle persoonscertificeringen op het gebied van natuurlijke koudemiddelen terecht bij kliQ; Ammoniak (NH3) , Kooldioxide (CO2) en Koolwaterstoffen (o.a. Propaan). Op termijn worden hier mogelijk andere persoonscertificeringen aan toegevoegd.

Voor meer informatie: www.nvkl.nl en www.nvkl.nl/kliQ