Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 74 seconden

SolarwattHet recent geopende zonnepark Zon der Gaslaan aan de Gaslaan in Den Haag is uitgerust met 240 Solarwatt-zonnepanelen van het type Blue 255Wp. Dit betekent dat 75 buurtbewoners vanaf eind november profiteren van de opbrengst van deze Duitse zonnepanelen die meer testen hebben doorstaan dan volgens de standaardnormen verplicht is. De zonnepanelen zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden en hebben onder meer de hagel- en windtest doorstaan. Het resultaat voor bewoners: hogere betrouwbaarheid. De zonnepanelen liggen op één helft van het dak van sporthal Gaslaan die eigendom is van de gemeente Den Haag. Coöperatie Zon der Gaslaan heeft de helft van het dak in bruikleen.

Bijzonder is dat het zonnepark zich bevindt in een honderd jaar oude wijk en is gerealiseerd met hulp van de SDE+-subsidie en ondersteuning van de gemeente Den Haag. Een groep enthousiaste buurtbewoners, verenigd onder de naam de Groene Regentes, heeft het project volledig in eigen beheer gerealiseerd zonder hulp van buitenaf van een platform of organisatie. Er is alleen gebruik gemaakt van kwaliteitsonderdelen, waaronder de 240 stuks Blue 255Wp Solarwatt-zonnepanelen.

Op 28 oktober 2015 opende de Haagse wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur Joris Wijsmuller het zonnepark. De Solarwatt-zonnepanelen zijn geïnstalleerd door de Solar Engineers in Den Haag. Voor de Groene Regentes is het succesvolle project Zon der Gaslaan zeker niet het laatste. Op de openingsavond van het zonnepark is druk gediscussieerd over volgende duurzame projecten, zoals zonneparken, voor het stimuleren van duurzaam elektrisch vervoer in Den Haag.

Voor meer informatie: www.solarwatt.nl