Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 108 seconden

KSB heeft bronpompen van de serie UPA met nieuwe energiebesparende motoren tot 150 kW geïntroduceerd. Bij de aandrijvingen gaat het om synchroonmotoren met permanentmagneet. De nieuwe motoren onderscheiden zich ten opzichte van gangbare asynchroonmotoren door een aanzienlijk hoger vermogenstraject, aldus de fabrikant. Dat betekent: bij dezelfde pompgrootte hebben synchroonmachines een aanzienlijk hoger vermogen en geringere warmteontwikkeling. Door de belangrijk hogere rendementen zijn ten opzichte van asynchroonmachines enorme besparingen bij relatief korte afschrijvingstijden mogelijk. Voor de aansturing is een frequentieregelaar nodig. Door de aangepaste capaciteiten kan de inschakelfrequentie en daarmee de belasting van de wikkeling worden gereduceerd. Door de geoptimaliseerde bedrijfswijze zijn er aanzienlijk minder schakelingen van de pomp. Dat zorgt voor minder slijtage en daarmee voor een langere levensduur.

Een mechanische asafdichting voorkomt de vermenging van het verpompte medium met de vloeistof in de motorruimte en verhoogt de beschikbaarheid van de motor. Het axiaallager ervan is watergesmeerd en zelfinstellend. Het lager is onderhoudsvrij en door de materiaalcombinatie van roestvrijstaal en hard koolstof ook bestand tegen de belastingen van continu-bedrijf. Bij het starten van het aggregaat neemt het tegenoverliggend axiaallager de axiale speling, die door de hydrauliek van de pomp wordt opgewekt, op en voorkomt op die manier het aanlopen van de waaiers in de trappenhuizen.

KSB garandeert hiermee een hoge bedrijfszekerheid en lange gebruikstijden, die voor bronpompen gebruikelijk zijn. De dynamisch gebalanceerde rotor zorgt voor een rustige loop. De pompaggregaten zijn al naar gelang de toepassing in verschillende materiaalvarianten verkrijgbaar. Speciaal voor agressieve media zijn de aggregaten vanaf 8 inch ook in duplex roestvrijstaal leverbaar. Zowel de pompen als de motoren zijn daarbij voor de toepassing voor drinkwater gecertificeerd.

Door de grote vermogens van de nieuwe synchroonmotoren kunnen deze in de toekomst ook bij belangrijk grotere pompen tussen 6 en 14 inch worden toegepast. Met de serie UPA kunnen op die manier hoeveelheden tot 850 kubieke meter per uur aanzienlijk efficiënter worden verpompt.

Een gepatenteerde zandafscheider voorkomt abrasieve slijtage in de pomp. De ingekapselde pomplagers zijn onderhoudsvrij. Een terugslagklep met blokkeerveilige klepblad zorgt voor een verhoogde bedrijfszekerheid van het aggregaat. De geïntegreerde veer voorkomt waterslag door minimale sluitingstijd. Dat ontziet ook de totale broninstallatie met zijn afzonderlijke componenten.

[related_post themes=”text”]