Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 125 seconden

afbeelding_ecoliftXLv02_141118_1Met de Ecolift XL biedt KESSEL AG nu ook een hybride opvoerinstallatie aan, voor toepassing in bedrijfsmatig gebruikte gebouwen en meergezinswoningen. „Tot dusver kon de Ecolift uitsluitend in eengezinswoningen worden geïnstalleerd. Met de XL-variant kunnen nu ook grote hoeveelheden afvalwater worden verwerkt“, verklaart Mingo Mondria manager bij KESSEL AG in Nederland. Het voordeel van de hybride opvoerinstallatie ten opzichte van klassieke opvoerinstallaties: Ecolift XL benut tijdens normaal bedrijf de efficiëntie van het natuurlijke verval en verpompt het afvalwater uitsluitend in het geval van opstuwing. Dan voert de Ecolift het afvalwater net zoals een klassieke opvoerinstallatie via de perslus het riool in. „Daardoor besparen de gebruikers niet alleen stroomkosten, maar zijn ook de onderhoudskosten duidelijk lager“, zegt Mondria.

Veilig gebruik

De motorische sluitsystemen bij de nieuwe hybride opvoerinstallatie zorgen in het geval van opstuwing voor een veilige scheiding tussen riool en gebouw – een maximum aan bescherming tegen opstuwing. Door de pneumatische niveaudetectie en een alarmsensor wordt voor extra veiligheid gezorgd. De persleidinguitgang is ontworpen voor nominale doorlaat 80; toe- en afvoer zijn geschikt voor leidingen tot nominale doorlaat 150. Ecolift XL is verkrijgbaar met pompvermogens van 1,5 kilowatt tot 4,5 kilowatt. Bovendien biedt KESSEL ook individueel voor de eisen van de klanten ontworpen oplossingen aan. De hybride opvoerinstallatie kan vrij opgesteld worden toegepast, bijvoorbeeld achter vetafscheiders, of met gebruikmaking van de desbetreffende systeemcomponenten ook in het beton worden geïnstalleerd.

Stil bedrijf

„Klassieke opvoerinstallaties wekken doordat zij regelmatig pompen continu geluiden op, ondanks hoogwaardige mechanische uitvoering en isolatie. Ecolift XL daarentegen pompt uitsluitend in het geval van opstuwing en benut tijdens normaal bedrijf de directe weg naar het riool – het natuurlijke verval. Zo ontstaan uitsluitend in uitzonderlijke gevallen pompgeluiden“, verklaart Weißmann. Dat is niet alleen een voordeel in wooncomplexen waarin in het souterrain woningen zitten, maar ook voor bedrijfsmatig gebruikte gebouwen zoals kantoren, ziekenhuizen en bejaardenhuizen.

Inbouw ook in de schacht mogelijk

De Ecolift XL is in een nieuw geconstrueerde, hoogwaardige met de norm overeenkomende kunststofschacht geïntegreerd, die zowel voor inbouw in de grond als in beton geschikt is. „De schacht is tot en met 3 meter grondwaterbestendig en kan tot een hoogte van vijf meter worden opgebouwd. Door het lage gewicht van de kunststofschacht is hij bijzonder gemakkelijk te monteren“, zegt Weißmann. Voor inbouw in beton beschikt het opzetstuk over een flens die traploos centraal in een betonplaat met een gebruikelijke dikte kan worden geplaatst. De schacht is verkrijgbaar met een opening met een diameter van 600 millimeter en nu nieuw ook met een diameter van 800 millimeter.