Op het stadhuis van Arnhem en het gemeentehuis van Montferland liggen zonnepanelen van een fabrikant die tevens clusterbommen maakt. Dit meldt De Gelderlander. Het gaat om een Zuid-Koreaanse fabrikaat,

Nederland heeft in 2013 vaderlandse instellingen verboden om te investeren in bedrijven die clustermunitie maken. Daar ziet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op toe. Die hanteert een zogeheten uitsluitingslijst waarop bedrijven staan die deze munitie produceren.

De gemeenten Montferland en Arnhem wisten niet dat de fabrikant behalve zonnepanelen ook clusterbommen maakt. Installateur Atama uit Elst, dat de panelen op het Arnhemse stadhuis heeft aangelegd, is naar eigen zeggen ook overdonderd door het nieuws en heeft de relatie met het Zuid-Koreaanse bedrijf per direct beëindigd.

Clusterbommen of -granaten hebben een vernietigende kracht omdat ze uit een groot aantal kleine projectielen bestaan. Eenmaal ontploft komen de bommetjes vrij en richten enorme schade aan. Ze zorgen voor veel slachtoffers.