Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 59 seconden

Koning Willem-Alexander wil zonnepanelen op zijn huis. Maar gisteren kreeg hij in de Tweede Kamer opnieuw nul op het rekest van premier Rutte. Waar eerst de monumentstatus van Huis ten Bosch in de weg stond, blijkt nu de business case niet overtuigend genoeg. “Onzin”, stelt CEO Roebyem Anders van zonnepanelenaanbieder Sungevity. “Ook voor Paleis Huis ten Bosch zijn zonnepanelen een zeer rendabele investering.”

Uit een eerste berekening van Sungevity blijkt dat op het dak van Huis ten Bosch zeker 115 zonnepanelen passen. Ervan uitgaande dat Willem-Alexander 60% van zijn energie direct gebruikt, is een dergelijk zonnesysteem binnen 14 jaar terugverdiend. Dit is nog zonder dat aanspraak gemaakt wordt op de SDE-subsidie – waar de Koning als grootverbruiker wel voor in aanmerking zou komen. “Met die subsidie is al een terugverdientijd van 10 jaar mogelijk”, aldus Anders.

Blijft nog de rijksmonumentstatus van Huis ten Bosch een discussiepunt. Anders: “Het dak dat het meeste zonlicht vangt – en daarmee het ideale dakoppervlak is voor de panelen – is vanaf de openbare weg niet te zien. En daarbij: zijn we zo ijdel geworden dat we het uiterlijk van een paleis belangrijker vinden dan onze Koning die een goed voorbeeld stelt én bijdraagt aan het voortbestaan van onze aarde?”