Na twee jaar corona-ellende kon en mocht het weer: een beursvloer vol met exposanten en bezoekers. Met enige vertraging vindt (vandaag is de laatste dag) deze week VSK 2022 plaats: ’s lands grootste installatievakbeurs. Dat gezegd hebbende, zo groot is het allemaal niet meer. Waar nog niet eens zo lang geleden zo’n beetje alle beurshallen uitpuilden, is dit volume inmiddels aardig teruggeschroefd. Verschillende grote marktpartijen ontbraken of namen genoegen met (beduidend) minder standruimte. En je hoeft je ook geen weg meer te banen door dikke mensenmassa’s. Toch jammer, want juist een fysieke beurs is een uitstekende mogelijkheid om alles wat speelt op het gebied van energietransitie in een kort tijdsbestek tot je te nemen. En dat is best veel, want de installatiemarkt staat de laatste tijd zeker niet stil.

Maar goed, we leven nu in een wereld waarin (vak)informatievoorziening, meer dan in het verleden, vanuit allerlei hoeken en gaten komt aanwaaien. Noviteiten worden al lang niet meer ‘opgespaard’ voor een beurs. Die zien het hele jaar door het daglicht. Zo konden we bij zowel exposanten als bezoekers optekenen dat de belangrijkste noviteiten via diverse kanalen de buitenwereld al hadden bereikt. Niet dat dit erg is, maar het geeft een vakbeurs als de VSK toch een andere inhoud en/of uitstraling.

Personeelsgebrek
Speelt ook nog eens mee dat het vakgebied al het werk maar moeizaam aan kan. De energietransitie levert behoorlijk wat werk op en daar staat een schreeuwende behoefte aan deskundig personeel tegenover. Stuur je installateurs in dit soort tijden maar eens een dagje richting de Jaarbeurs…

Koffie, broodjes en bier
Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Exposanten waren blij hun (potentiële) klanten weer eens in levende lijve te kunnen ontvangen en de bezoekers die wel een gaatje in hun agenda wisten te vinden kregen in één opslag alle trends en nieuwe ontwikkelingen voorgeschoteld (als mede goed kopje koffie, broodje en/of biertje).

Lange levertijden
Onmogelijk natuurlijk om alle trends en noviteiten hier de revue te laten passeren. We benadrukken vooral dat cv-ketels eigenlijk vooral nog een heel belangrijke (nog nooit waren de verkopen zo hoog) bijzaak zijn in de ‘ketelhal’, die we tegenwoordig gerust ‘warmtepomphal’ kunnen noemen. Want vooral naar warmtepompen ging alle aandacht uit, waarbij met dank aan minister Hugo de Jonge vooral de hybride oplossing in het oog sprong en het feit dat iedere zichzelf respecterende aanbieder inmiddels een monobloc-oplossing in huis heeft (geen F-gassen dus geen schaars gediplomeerde vakmensen voor nodig). Alle fabrikanten benadrukten overigens de lange levertijden vanwege het tekort aan grondstoffen/materialen en transportvertragingen. Een ontbrekend onderdeeltje van zo’n 3 euro alleen al kan vertragingen opleveren van ruim een jaar; voorraden zijn er maar in beperkte hoeveelheden. Hoe gaan straks al die noodzakelijke hybride systemen er komen, ook al omdat er onvoldoende ‘handjes’ zijn?

Warmtepompoplossing van NIBE voor de twijfelaar

Zo maar wat noviteiten
Verder zo maar een greep uit wat noviteiten die we op de beursvloer tegenkwamen. NIBE bijvoorbeeld, biedt een warmtepomp-oplossing aan voor de twijfelaar. Met dit systeem is het mogelijk trapsgewijs over te stappen via een hybride opstelling naar een all-electric alternatief of om juist direct all-electric te gaan. Het gaat om een monobloc-systeem. De installatietijd bedraagt ongeveer twee dagen. Het systeem komt begin volgend jaar op de markt.
Bij aircospecialist LG merken ze de toegenomen belangstelling voor luchtkwaliteit. Vandaar dat er een range oplossingen op de markt komt met speciale luchtzuiveringsfunctionaliteiten. Zoals een oplossing die gebruik maakt van ionisatie, waarmee stofdeeltjes, bacteriën en virussen uit de lucht worden gehaald. De sensor aan de zijkant meet de luchtkwaliteit. Interessant voor o.a. scholen en de woningmarkt. LG kiest overigens niet voor een separate luchtreiniger, zoals we ze nu vaak zien, maar voor integratie in het systeem zelf.

Wat brengt de toekomst?
Al met al waren de exposanten best te spreken over de sfeer en aanloop. Ze beseffen ook wel dat de VSK niet meer is wat het ooit is geweest. Wel twijfelt menigeen over de toekomst van de beurs; zal de VSK zichzelf weten te handhaven? Sommige exposanten zouden graag zien dat stakeholders meer worden betrokken bij de vormgeving van de beurs, zodat zij zich gehoord voelen en hun inbreng beter terugzien op de beursvloer. We gaan het ongetwijfeld over twee jaar meemaken, als er ongetwijfeld toch weer een nieuwe editie van de VSK uit de startblokken zal schieten.

 

Veerkracht, verduurzaming en vernieuwing op de VSK

De VSK is terug. En hoe. De 25e editie staat volop in het teken van de energietransitie. Die - zoals ...

VSK zet je op voorsprong

Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 59 secondenBezoek de 25e editie van de grootste installatiebeurs van Nederland 17 – 20 ...

Koeltechniek prominent aanwezig op VSK beurs

Volgende week dinsdag begint de VSK. ’s Lands grootste installatievakbeurs trapt dit jaar later af dan gebruikelijk vanwege de recente ...

VSK verschoven naar medio mei 2022

De Jaarbeurs heeft besloten dat de VSK, de vakbeurs voor de installatiebranche, verschuift naar 17 t/m 20 mei 2022. Als ...