Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 125 seconden

Kogelkranen en stopkranen moeten, ook wanneer ze langdurig niet worden gebruikt, probleemloos openen en sluiten. Naast de juiste materiaalkeuze gaat het daarbij met name om de eenvoudige werking. Door nieuwe afdichtingsconcepten blijven de Easytop kogel- en stopkranen van Viega ook onder extreme omstandigheden licht in gebruik. Ergonomische handwielen en bedieningshendels verhogen het bediencomfort.

Kogelkranen zijn, onafhankelijk van het medium, in iedere buisleidinginstallatie noodzakelijk als snel te bedienen afsluit- en onderhoudsarmaturen. Om een duurzame en soepele werking en functiebetrouwbaarheid te garanderen, worden de Easytop-kogelkranen vervaardigd uit het hygiënische en toekomstvaste materiaal brons. Door hun ergonomische greep in T-vorm zijn de kogelkranen nu nog eenvoudiger te bedienen. Alle modellen zijn uitgevoerd met een ventielbehuizing uit roestvast staal. De modernste productie- en testinstallaties en een afdichtingsconcept dat is afgestemd op de behuizing en het ventiellichaam, zorgen voor een eenvoudige bediening en een duurzaam soepele werking.

Kogelkranen met bedieningshendel in T-vorm
De nieuwe, kunststof bedieningshendels in T-vorm hebben een uitwisselbare markering voor het medium (groen/rood). Door de als toebehoren leverbare Easytop-temperatuurmeter-set kan nu heel eenvoudig een temperatuurmeter in de bedieningshendel worden geïntegreerd – ook tijdens bedrijf.

Naast de bekende modellen zijn er drie nieuwe kogelkraan-uitvoeringen met aan beide zijden een G1/4-aftapopening. Bij toepassing als onderhoudsarmatuur in drinkwaterinstallaties kan in plaats van een aftapventiel ook een monsternameventiel worden gemonteerd. Af fabriek zijn beide openingen met een dop afgesloten, een aftapventiel behoort bij deze modelvarianten ook tot het leveringsprogramma.

Systeemarmaturen met nieuw afdichtingsconcept
De nieuwste generatie Viega Easytop-systeemarmaturen kenmerkt zich door het wezenlijk vernieuwde bovendeel. Het meest zichtbaar zijn daarbij het ergonomisch gevormde handwiel en de signaalkleurige positie-aanduiding aan de niet-stijgende spindel.

De meest kenmerkende ontwikkeling gaat echter verborgen in de bronzen armatuurbehuizing: de volledig roestvast stalen klepzadeleenheid met standaard gevulkaniseerde afdichting. Deze afdichting wordt bij het sluiten van het ventiel nauwkeurig op de eveneens roestvast stalen klepzitting gedrukt. De klepzitting-rand dient als metalen aanslag en voorkomt zo onnodige, overmatige belasting van de klepafdichting terwijl de functionele betrouwbaarheid wordt gegarandeerd.

Zoals gebruikelijk bij andere Easytop-systeemarmaturen, zijn ook de nieuwe ventielbovendelen onderhoudsvrij en veerbelast en hebben ze geen dode ruimte. Daarmee voldoen ze in alle opzichten aan de strenge hygiëne-eisen die aan installatieonderdelen van drinkwaterinstallaties worden gesteld.

Standaard met systeem-persaansluiting
Viega Easytop systeemarmaturen zijn voorzien van een persaansluiting voor de systemen Profipress, Sanpress en Sanpress-Inox en beschikken over het bewezen SC-Contur. Met deze veiligheidsfunctie geldt voor iedere fitting: niet geperst = niet dicht. Niet-geperste fittingen zijn hierdoor bij de dichtheidsproef altijd herkenbaar. Pas na het persen is de buisverbinding duurzaam dicht.