Het nieuwe Vakcentrum Binnenklimaattechniek in het ROVC TechCenter in Ede is nu officieel geopend. Technisch opleider ROVC en branchevereniging Binnenklimaat Nederland sloegen de handen inéén, samen met diverse partners waaronder Rosenberg, Orange Climate, SystemAir, Vink Systemen, Kerssens Luchtbehandeling, Belimo, LPD Techniek en Maintec. Het vakcentrum is een innovatief praktijkcentrum op het gebied van luchtbehandeling en -distributie. Installateurs, fabrikanten, partners, professionals uit het onderwijs en overheidsmedewerkers kwamen medio september bijeen voor het officiële openingsmoment.

Dagvoorzitter Joop Vos opende de middag met een welkomstwoord. Hierna volgde er een presentatie over het belang van een gezond binnenklimaat gegeven door Dorien Terpstra, vicevoorzitter van Binnenklimaat Nederland en Directeur Zehnder Group Nederland en België. Ze benadrukte dat een goed ingeregeld klimaatsysteem tegenwoordig een must is. Om dit te realiseren, is het volgens Terpstra noodzakelijk dat dit vakwerk wordt uitgevoerd door goed geschoolde specialisten. Ze noemt het Vakcentrum dé plek waar monteurs en zij-instromers door middel van praktijkgericht onderwijs leren over alle aspecten die van belang zijn voor het realiseren van een gezond binnenklimaat.

Ondertekening
Aansluitend vond de ondertekening en daarmee het officiële openingsmoment plaats, gevolgd door diverse praktijkdemonstraties in het vakcentrum onder leiding van onder andere Nico van Leeuwen, Richard Pape en Rudi Tenkink. Zij lieten de aanwezigen door middel van demonstraties kennismaken met de vakgebieden luchtbehandeling, luchtdistributie, ventilatietechniek, B(uilding) I(nformation) M(odelling), airco- en VRF, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en gebouwbeheersystemen.

Gezamenlijke toekomstplannen
In het nieuwe Vakcentrum Binnenklimaattechniek staat het opleiden van monteurs op het gebied van klimaattechniek centraal. De doelstelling is om in het eerste jaar 200 cursisten op te leiden. In het tweede jaar moeten dit er 650 zijn en vanaf het derde jaar is het doel om jaarlijks 1.300 cursisten op te leiden, waarvan 300 zij-instromers. Tijdens de opleiding wordt theoretische kennis, in samenwerking met het bedrijfsleven, direct gekoppeld aan werkzaamheden uit de praktijk. Zo leren de cursisten werken met systemen en componenten die beschikbaar worden gesteld door een aantal lidbedrijven van Binnenklimaat Nederland.

Plezier staat voorop
Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC: “We zijn enorm trots op het Vakcentrum Binnenklimaat dat we gerealiseerd hebben en kijken ernaar uit om hier aankomende en ervaren klimaattechnici op te leiden. Voor onze opleiding hanteren wij ’de drie p’s’: plezier, praktijk en perspectief. Dit is onze kracht! We vinden het belangrijk dat nieuwkomers in de techniek ontdekken hoe leuk techniek is. Hierbij staat plezier voorop. Daarnaast focussen we ons op praktijkgericht onderwijs zodat iemand snel aan de slag kan. Tot slot kijken we naar het perspectief van de deelnemer. Wat zijn de ambities en talenten en waar voel je je het meeste in thuis. De komende periode gaan we ons samen met Binnenklimaat Nederland focussen op het overdragen van alle relevante kennis over klimaattechniek, luchtbehandeling, elektrotechniek, gebouwbeheersystemen en waterzijdige regelingen op de cursisten.”

Vraag naar binnenklimaatoplossingen neemt toe
Dorien Terpstra, vicevoorzitter van Binnenklimaat Nederland en Directeur Zehnder Group Nederland en België: “We zien een enorme toename in de fundamentele vraag naar binnenklimaatoplossingen. Dit benadrukt dat de wereld van de monteur continu aan verandering onderhevig is. Met de opening van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek spelen we hierop in. In dit vakcentrum bieden we een totaalaanbod van praktijktrainingen aan op het gebied van klimaattechniek. Zo zetten we samen met ROVC een stap in de richting van een gezond binnenklimaat voor iedereen. Hier zijn we enorm trots op.”

Optimaal binnenklimaat voor cliënten in langdurige zorg

Aan welke eisen moeten zorginstellingen voldoen om het optimale binnenklimaat te bieden aan cliënten en medewerkers? Via het programma Expertisecentrum ...

Eerste cursus van start in nieuw vakcentrum voor binnenklimaat

Technisch opleider ROVC wordt in samenwerking met brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland een vakcentrum voor binnenklimaattechniek voor de utiliteit. Hiermee is voor ...

Gezond binnenklimaat: het kwartje is gevallen

Ventilatie en het belang van een gezond binnenklimaat beginnen eindelijk écht te landen. Te langzaam en te laat? Zeker, maar ...

‘De overheid moet meer maatregelen nemen voor een gezond binnenklimaat’

Binnenklimaattechniek, het platform voor professionals die te maken hebben met binnenklimaatinstallaties, heeft op dinsdag 26 oktober de petitie ‘Meten is ...