Technisch dienstverlener Unica neemt Tenergy over. Met deze toevoeging krijgt Unica meer technologische kennis in huis om posities op de elektriciteitsmarkt volledig geautomatiseerd vast te leggen en systemen op het gebied van noodvermogen aan te sturen. Ook de gespecialiseerde revisie- en onderhoudsactiviteiten aan WKK-systemen (warmtekrachtkoppeling) worden toegevoegd aan het onderhoudsportfolio van Unica. Alle activiteiten worden ondergebracht bij Unica Energy Solutions, het bedrijvencluster van Unica dat gespecialiseerd is in integrale energievraagstukken zoals energie-inkoop, energieopwekking en energiemanagement. Het is de 15e overname van Unica sinds 2017.

Tenergy is in 1999 opgericht door directeur Willem Bijlsma als consultancy-bedrijf en bestaat tegenwoordig uit twee zelfstandige entiteiten. Vanuit Tenergy Portfolio Services wordt het softwareplatform voor energiebalancering ontwikkeld en als dienst geleverd, terwijl Engine Competences Services zich richt op bouw, revisie en onderhoud van WKK’s. Het bedrijf bedient meer dan 300 klanten met zijn softwareplatform, verzorgt voor ruim 80 klanten het onderhoud van WKK’s en levert balancering-diensten waaronder noodvermogen aan eindklanten in vooral de Nederlandse glastuinbouw. Oprichter en directeur Willem Bijlsma behoudt de dagelijkse leiding over de entiteiten, die vanwege de naamsbekendheid en reputatie in de sector voorlopig onder eigen naam blijven opereren.

Meer technologische kennis
De overname versterkt de beide kerndisciplines van Unica Energy Solutions. Dat behelst van oorsprong het ontwerpen, bouwen en meerjarig beheren van duurzame energie-opweksystemen, en sinds 2015 de energie-inkoop & balancering door Hellemans Consultancy, dat toen onderdeel werd van Unica. Met Tenergy kan Unica nu verder toetreden tot de balanceringsmarkten en krijgt het meer technologische kennis in huis om geautomatiseerde koppelingen met assets (zoals gebouwen en fabrieken) te bouwen, onderhouden en optimaal in te zetten op de elektriciteitsmarkten.

Energiebalancering groeimarkt
De markt voor energiebalancering biedt vanwege de snel toenemende congestie op het elektriciteitsnet een enorm groeiperspectief. Het software platform dat Tenergy hiervoor heeft ontwikkeld werd tot dusver hoofdzakelijk ingezet in de glastuinbouwsector. Unica en Tenergy zien veel potentieel om het platform ook in andere sectoren in te zetten.
John Quist, CEO van Unica: “Energiebalancering is een onmisbare schakel in de energietransitie. Traditioneel waren wij al op veel vlakken goed vertegenwoordigd op de energiemarkt, maar met Tenergy verbreden en verdiepen we onze kennis met expertise en oplossingen op het vlak van nood- en regelvermogen. Het is een strategische groeimarkt waarin veel technologische kennis aanwezig is, een combinatie die goed past in onze strategie.”

Kernactiviteiten Tenergy
De basisactiviteit van Tenergy is een zelf ontwikkeld softwareplatform dat posities op de elektriciteitsmarkt automatisch kan vastleggen. Het platform is nu geoptimaliseerd voor het op- en afregelen van onder meer WKK’s, belichting, boilers en PV-systemen in de glastuinbouwsector om balans aan te brengen in het elektriciteitsnet. Daarnaast richt Tenergy zich op onderhoud en revisies van WKK’s in vooral de glastuinbouwsector. Beide activiteiten spelen een belangrijke rol in de energietransitie gezien de snel toenemende vraag voor het op- en afregelen van noodvermogen en het balanceren van het elektriciteitsnet.
WKK-systemen vormen een efficiënte energievoorziening bij een hoge warmte- en elektriciteitsvraag zoals in de glastuinbouw, industrie en ziekenhuizen. Veel tuinbouwbedrijven gebruiken naast warmte en elektriciteit bovendien de opgewekte CO2 voor het groeien van gewassen. De systemen worden gekenmerkt door een hoge mate van efficiency doordat deze direct op de locatie worden ingezet en er daardoor geen transportverlies is.

Veel innovatie in tuinbouwsector
Hoewel Unica niet voornemens is om de tuinbouwsector met andere diensten te betreden is het vanwege het innovatiekarakter een interessante sector om kennis op te doen. Vanwege het hoge verbruik kan energiereductie extreem positieve effecten hebben. De sector biedt dan ook voldoende groeikansen voor Tenergy om de activiteiten de komende jaren verder uit te breiden.
Directeur Willem Bijlsma vult aan: “Unica brengt als energiespecialist veel relevante expertise die perfect aansluit op onze activiteiten, waaronder een sterke positie in de industriële sector. De reeds aanwezige kennis binnen Unica, de toegang tot nieuwe marktsegmenten en de persoonlijke klik met de toekomstige collega’s zijn redenen om bij Unica aan te sluiten.”

Foto: De ondertekening met vlnr. Willem Bijlsma-directeur Tenergy-John Quist, CEO Unica

NEN 3028 nu ook voor installaties met vaste brandstoffen

NEN 3028 is in 2022 uitgebreid: naast eisen voor verbrandingsinstallaties die gestookt worden met gas of op vloeibare brandstoffen, bevat ...

Herziene norm voor verbrandingsinstallaties

NEN 3028 ‘Eisen voor verbrandingsinstallaties’ is herzien en gepubliceerd ter commentaar. Tot nu toe was de norm van toepassing op ...

Veilig werken aan installaties voor gasverbranding

Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 2022 alleen nog worden uitgevoerd door ...

‘Brandrisico zonnepanelen wordt overdreven’

Techniek Nederland en Holland Solar ontvangen signalen dat verzekeraars de premies voor zonne-energie-installaties sinds deze zomer soms wel verdubbelen in ...