Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 109 seconden

De afgelopen maanden heeft Karel flink wat klusjes ‘er even tussendoor gedaan’. Van die klusjes die niet helemaal of slechts gedeeltelijk op factuurtjes zijn terug te vinden. U begrijpt het wel, Karel heeft de vrienden van de blauwe envelop zo her en der wat minder toebedeeld. Gevolg: er hoopt zich inmiddels een klein fortuin aan contanten op bij hem thuis, die hij, tussen twee klussen door, besloot toch maar eens naar de bank te brengen.

Hij was daar jaren niet geweest en daarom zeer verbaasd er alleen nog maar een paar losse balies, een koffiemachine en enkele koudwaterdispensers aan te treffen. Waar was de vaste desk met de zo vertrouwde bankemployee gebleven? Dit was toch geen echte bank meer? Nostalgisch dacht Karel terug aan die goede oude tijd dat bankbiljetten nog door een vacuümsysteem vanuit de kluis naar de balie van de bankmedewerker werden gestuurd en visa versa. Een ingenieus geldpostsysteem waarmee volgens hem nog steeds helemaal niets mis was.

Onze installatiespecialist meldde zich met zijn stapeltjes bankbiljetten toch maar netjes bij de balie midden in de ruimte, waar hij tot zijn verbazing vervolgens resoluut werd doorgestuurd naar een soort omgekeerde pinautomaat. De semi geïrriteerde bankmedewerkster beet hem nog snel toe dat hij daar zijn biljetten maar in moest voeren. “Wij hebben hier geen plek meer voor contant geld”. Gehoorzaam deed Karel wat hem werd opgedragen en verliet hij zwaar teleurgesteld de bank, zonder de door hem zo gewenste sociale interactie waaraan hij vroeger zo hechtte.

Bij zijn volgende klus kon Karel deze teleurstellende ervaring maar niet uit zijn hoofd krijgen. Bezig met het plaatsen van een extra toilet, doemde het mooie geldpostsysteem uit zijn jeugdjaren in zijn gedachten op. Het bracht hem op een lumineus idee. In de kelderruimte waar het extra toilet kwam, waren nog geen afvoeren voorzien. Karel moest dus sowieso al aan de slag met een fecaliënpomp en -vermaler. Als hij daar nu eens een strontpostsysteem van zou maken.

Tevreden keek Karel enige uren later naar het eindresultaat: net als vroeger in de bank zouden de grote en kleine boodschappen voortaan direct naar boven worden afgezogen. Er gaat toch niet boven die goede oude tijd.