Speciale beluchter zorgt ervoor dat kranen niet bevriezen

Gepubliceerd op

Schell heeft een vorstvrije buitenkraan met beluchter in haar programma opgenomen. De beluchter staat in verbinding met de terugstroombeveiliging, die aan de binnenkant van de muur zit. Zodra de kraan dichtgedraaid wordt, opent het ventiel en stroomt het water uit het kraangedeelte aan de buitenmuur, zodat het niet meer bevriezen kan. Er zijn twee uitvoeringen: de Polar II Set I voor nieuwbouw en de Polar II Set II voor bestaande woningen.

Schade als gevolg van bevriezing van buitenkranen is niet alleen vervelend, omdat de schade meestal pas ontdekt wordt als de kraan weer ontdooit, maar ook omdat niet alle verzekeringen de schade vergoeden. Hoewel bevriezing simpel voorkomen kan worden door de kraan voor de winter af te sluiten en leeg te laten lopen, vergeten veel mensen dat. De Polar-kranen van Schell lopen dankzij de beluchter elke keer leeg als er water getapt is en kunnen dus niet bevriezen.

De Polar vorstbestendige buitenkranen van Schell hebben een ingebouwde beluchter, die ervoor zorgt dat het water in de kraan na iedere watertap wordt afgevoerd. De beluchter is geïntegreerd in het uiteinde van de buitenkraan en staat in verbinding met de terugstroombeveiliging aan de ingang van de armatuur in huis. Het ventiel wordt geactiveerd bij het dichtdraaien van de kraan. De O-ring-afsluiting in de kraan is gemaakt van hoogwaardig materiaal, dat conform de KTW-richtlijnen ook geschikt is voor drinkwater. Als de O-ring in het ventiel vervangen moet worden, kan dat simpelweg door de as uit de spindel te trekken. Door de goede bereikbaarheid van de armatuur aan de buitenkant is dat erg gemakkelijk.

Er zijn twee uitvoeringen van de vorstvrije buitenkraan leverbaar. De Schell Polar II Set I is een installatiepakket voor nieuwbouw; de Schell Polar II Set II is een klant-en-klaar pakket voor installatie in bestaande woningen. Schell Polar II is uit één stuk metaal van de gebruikelijke Schell-kwaliteit gemaakt. Het mat chromen oppervlak van de wanddoorvoer en de beschermende laag die contact met het metselwerk voorkomt, gaan corrosie tegen. De aansluiting van de DVGW-gecertificeerde armatuur in nieuwbouw gebeurt met aanvoerleidingen met een G½ schroefdraad. De set voor montage in bestaande woningen bestaat uit een geïntegreerde koperen fitting met een doorsnede van 15 millimeter. De leidingen en beschermhoezen in beide sets kunnen eenvoudig op elke gewenste lengte ingekort worden.

Voor installatie van de Polar II kraan is de minimale wanddikte 200 millimeter. De Polar Set II is geschikt voor wanddikten van 200 tot 500 millimeter. De buitenwandkraan kan zowel met een ergonomische ‘comfort-kraan’ als met een steeksleutelkraan geleverd worden. Ook een afsluitbare ‘secur-kraan’ is als optie leverbaar.

De Schell-producten worden uitsluitend geleverd via de vakhandel. Agent voor Nederland is de firma Hamers & Kesber in Huizen. Bekijk hier het video van de werking van het Schell Polar II systeem.