Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 103 seconden

Smart spiegels die de verkeersinformatie en inkomende e-mails laat zien tijdens het scheren. Een automatische kraan of doorspoelend urinoir. Alles lijkt zich te verbinden met het internet: verlichting, het sanitair, de meterkast of wat u ook maar noemt. ICT- en IT-technieken betreden met rasse schreden de domeinen van elektrotechniek en werktuigbouw. Technieken die een andere kennis vragen. In voorbereiding, toepassing en producten. Op gebied van verkoop, engineering, installatie en bovenal in de kennis van klantprocessen.

24/7-technologie
De afgelopen 10 tot 15 jaar zijn de technologische ontwikkelingen razendsnel gegaan. Techniek komt steeds dichterbij. In het rapport ‘Intieme Technologie’ van het Rathenau Instituut wordt er gesproken over technologie in, over, tussen en als ons. Het laatste doelend op de komst van robots. Vandaag de dag hebben we allerlei (communicatie)technieken die ons 24/7 ondersteunen in het wonen, werken, zorgen en recreëren. Waar zijn we zonder de tablet en smartphone? Een betere vraag is wellicht: wie zijn we zonder?

Alles wordt informatie
We mogen vaststellen dat internet een ongelofelijke impact heeft op ons leven. Onder de veelbesproken noemer The Internet of Things is het de verwachting dat de komende jaren elk eindproduct op een of andere manier een ‘verbinding’ krijgt met internet. Vanuit deze gedachte is het niet voor niets dat we spreken over het binnentreden van een nieuw tijdperk: die van automatisering en informatietechnologie. De maatschappij staat op een kantelpunt, waarbij digitaal of digitalisering de norm wordt. Alles is dan informatie, hierover heb ik eerder geschreven.

Kansen voor de toekomst
Maar alle technologie ten spijt, het wordt voor veel branchebedrijven een uitdaging wanneer zij realiseren dat de toekomst, de nieuwe economie, inzet op sociale innovatie. Waar het meer gaat om waarom je iets doet in plaats van het wat en hoe. Met al deze ontwikkelingen in het achterhoofd voorzie ik een kansrijke markt voor kennisbedrijven in onze branche. Maar let op, ook in de technische installatiebranche geldt: niet de sterkste, maar diegene die zich het best weet aan te passen aan de nieuwe realiteit, overleeft. Daarom: be smart!

Contact? www.leertouwer.nl/maartenvanderboon
@maartenvdboon