Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 240 seconden

Badkamer van de toekomstSanitairfabrikant Grohe heeft samen met keramiekfabrikant Villeroy & Boch onderzoek gedaan naar de badkamer van de toekomst. De twee innovatieve bedrijven waren benieuwd naar hoe mensen over twintig jaar in hun huis willen leven en wat elke ruimte dan te bieden moet hebben. Dit resulteerde in vier modellen met elk de focus op één essentieel aspect.

Multi-ID badkamer: persoonlijke badkamer
Nu al wil meer dan de helft van de consumenten individueel gemak in de badkamer. Met de moderne technologieën zal het over 20 jaar mogelijk zijn om alle elementen in de badkamer bij binnenkomst automatisch aan te passen aan de favoriete instellingen van de bezoeker. Denk aan de kamertemperatuur, de muziek, gekleurde verlichting, hoogte van de wastafel en het toilet, maar ook de gewenste oppervlakken zoals hout, steen of tegels kunnen middels projectie op schermen worden gerealiseerd. Een ander kenmerk van de Multi-ID badkamer is de variatie die aangebracht kan worden in meubels, zo zou het bad verdubbeld kunnen worden tot zithoek, de wastafel tot make-up studio en de spiegel kan veranderen in een news screen. Ook zal veel beslag multifunctioneel zijn; de handdouche kan niet meer alleen doseren met water, maar ook met shampoo en de douchecabine kan omgetoverd worden tot een full-body droger. Extra voordeel van de Multi-ID badkamer is dat deze ook leverbaar zal zijn in semi-publieke omgevingen zoals hotels of kantoren. Met gebruik van onder meer op cloud gebaseerde technologieën kunnen gebruikers hun favoriete instellingen ook toepassen in een badkamer ver van huis. Grohe geeft al gehoor aan de behoefte van consumenten voor een Multi-ID badkamer met onder meer de serie Grohe F-digital Deluxe. Een uniek concept waarmee je je douche verandert in een persoonlijke spa. F-Digital Deluxe zorgt voor sfeerverlichting, ontspannende muziek en zachte stoom dankzij GROHE licht-, geluids- en stoommodules.

Healthness badkamer: medische gegevens in de badkamer
Voor mensen die behoefte hebben aan een badkamer met gezondheid gerichte functies, is er de Healthness badkamer. Over 20 jaar zou het mogelijk moeten zijn om de badkamer een centraal punt te laten zijn van gepersonaliseerde gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan het vervullen van bewakingsfuncties, meten van lichaamsfuncties en het verzamelen van vitale data over de gebruiker. Zo zou het toilet urine moeten kunnen analyseren, de tandenborstel zou informatie uit het speeksel moeten kunnen halen en zelfs bloedmetingen zouden gedaan moeten kunnen worden met bepaalde methoden. Ook zal de Healthness badkamer fitness-functionaliteiten in kunnen bouwen. Bijvoorbeeld door de gebruiker via een on-screen avatar te motiveren om bepaalde oefeningen te doen, maar ook motiverende muziek kan ingezet worden wanneer een virtuele personal trainer met de gebruiker aan de slag gaat. Verder zal het in deze badkamer door web based technologieën mogelijk zijn om online toegang te krijgen tot de dichtstbijzijnde apotheek en live chats te voeren met artsen.

Zero Emissions badkamer: duurzaamheid en luxe
Steeds meer mensen gaan bij het (ver)bouwen van hun badkamer bewuster om met energiebesparing en andere energie-efficiënte aspecten. Dit bewustzijn zal de komende jaren alleen maar groeien. In de Zero Emissions badkamer verdwijnt het gevoel van schuld door gebruik van natuurlijke hulpbronnen en energie. De badkamer zal een kleine elektriciteitscentrale op zichzelf zijn, zal fungeren als een warmtewisselaar en zal een waterzuiveringsfaciliteit hebben, waardoor het niet meer nodig is om aangesloten te zijn op het openbare water en energienetwerken. Mensen kunnen dan prima een paar keer per dag douchen of genieten van een whirpool zonder belasting van het milieu. Naast dergelijke milieubesparende technieken zullen natuurlijke materialen zoals hout en klei een grote comeback maken. Zij zijn hygiënisch, niet giftig en composteerbaar, en zorgen bovendien voor een aangenaam klimaat in de badkamer. Kortom, over 20 jaar kan de badkamer duurzaamheid en luxe combineren, evenals ecologie en innovatie.

Selfness badkamer: evenwicht tussen geest, lichaam en ziel
Uit de studie blijkt dat de meeste respondenten hunkeren naar ontspanning en ‘me-time’ in de badkamer. De Selfness badkamer zal ontworpen en ingericht zijn als een hypermoderne eigen spa. Deze badkamer zal mensen helpen om op een gewenst energieniveau te komen en evenwicht te bereiken tussen geest, lichaam en ziel. Met behulp van audioapparatuur, sfeerverlichting, aromatherapie en schilderachtige achtergronden geprojecteerd op de muren, zullen gebruikers een reis naar een andere wereld ervaren. Een verscheidenheid van digitale thema’s zal kunnen worden geselecteerd waardoor de badkamer omgezet kan worden in een yoga-studio of een spa-lounge. Bovendien kan een hele reeks van verschillende functies worden geprogrammeerd om de ruimte af te kunnen stemmen op de bioritmes van de gebruikers. Grohe speelt hier al deels op in met de mogelijkheid om de douchecabine te kleuren zodat die voldoet aan de stemming van het moment, de ruimte te laten vullen met stoom en het kunnen laten afspelen van favoriete muziek. Voor handige draadloze bediening via smartphone, I-Pods en I-Pads maken deze toepassingen gebruik van Bluetooth-technologie.

Voor meer informatie: www.grohe.nl