Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de invoering van de ‘Gasketelwet’ wordt uitgesteld tot na de zomervakantie. Ook de verplichte CO-certificering gaat daardoor pas over enkele maanden in. Techniek Nederland heeft het ministerie laten weten teleurgesteld te zijn over het uitstel. Het ministerie benadrukt dat uitstel geen afstel betekent. 

Voor het uitstel van de nieuwe wet zijn twee oorzaken:
- het advies van de Raad van State laat nog op zich wachten,
- de ambtenaren van BZK hebben meer tijd nodig om de reacties op de internetconsultatie te verwerken, waaronder die van Techniek Nederland.

De overgangsperiode blijft anderhalf jaar
Nu de ‘Gasketelwet’ niet op 1 juli ingaat, schuift ook de overgangsperiode van anderhalf jaar door. Installatiebedrijven hebben na invoering van de wet dus nog steeds anderhalf jaar de tijd om zich voor te bereiden. Na die periode van anderhalf jaar mogen alleen nog gecertificeerde cv-bedrijven met vakbekwame monteurs werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden. Dat zou het geval zijn vanaf 1 januari 2022, maar dat wordt nu dus later.

Online zelftoets
Ondanks het uitstel begint voor veel bedrijven en hun monteurs de tijd te dringen. Techniek Nederland adviseert ondernemers om nú te beginnen met het examineren van de vakbekwaamheid van cv-monteurs. Dat begint met een online zelftoets. Vervolgens kunnen monteurs een e-learning module volgen en een praktijk- en theorietoets afleggen. Alle informatie over de zelftoets, de e-learningmodule, het praktijk- en het theorie-examen is te vinden op de website Vakmanschap CO.

Kwaliteitshandboek
Binnenkort kan ook het CO-Kwaliteitshandboek op de website van de brancheorganisatie worden gedownload. Het handboek kan vervolgens worden aangepast voor het eigen bedrijf. Mogelijk wordt het Handboek naar aanleiding van het advies van de Raad van State en de laatste internetconsultatie nog aangepast.

Lees het bericht van het ministerie van BZK over het uitstel.

 

Op onze nieuwsbrief abonneren