Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 129 seconden

Dutch Solar AwardsTijdens de Sunday 2014 in Burgers’ Zoo Arnhem, op woensdag 19 november,  zijn onder het toeziend oog van ruim tweehonderd bezoekers de Dutch Solar Awards uitgereikt. De awards werden uitgereikt in de categorieën Solar Thesis, Young Solar, Industry Development en Project Development. Uit het veld van vijftig deelnemers en dertien finalisten zijn Claire van Lare, VDL Flow, AERspire en Solar Team Eindhoven naar voren gekomen als de winnaars.

De Sunday werd bijgewoond door ruim tweehonderd vertegenwoordigers uit de Nederlandse Solar Community. In het middagprogramma werden de verschillende awards – een initiatief van Solar Magazine in samenwerking met Holland Solar, Solliance, het Solar Energy Application Centre en de TKI Solar Energy, uitgereikt.

De Solar Thesis Award – die de thesis beloont waarmee de kennis van zonne-energie het meest vooruit geholpen wordt – is gewonnen door Claire van Lare van FOM Institute Amolf. Van Lare won de award met haar proefschrift dat een nieuwe methode beschrijft om zonlicht efficiënter in dunne filmzonnecellen in te koppelen en op te sluiten. Zij heeft hiermee de internationale solar community nieuwe handvatten aangereikt om het rendement van zonnecellen verder te verbeteren.

 

De Industry Development Award, voor beste industriële innovatie, is toegekend aan VDL Flow voor haar roll-to-rollproductielijn. De nieuwe roll-to-rollproductielijn van VDL Flow biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, productie in proefopstellingen en massaproductie van flexibele zonnecellen, flexibele oled’s en flexibele batterijen en sensoren.

Voor de Project Development Award kon het vakpubliek invloed uitoefenen door zijn favoriet te kiezen via de online stemmodule. Na het optellen van de stemmen van de jury en die van het vakpubliek, kwam het Solar Team Eindhoven als winnaar naar voren. Het team kreeg de award voor het Stella-project. In dit project hebben studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie gerealiseerd.

De Young Solar Award – uitgereikt aan solar start-ups – is gewonnen door AERspire. Deze start-up is de ontwikkelaar van AER; het Aesthetic Energy Roof. Het esthetische energiedak heeft naast de functionaliteit van de conventionele dakbedekking ook de capaciteit om via zonlicht elektriciteit en warm water op te wekken.

De Dutch Solar Awards zijn een landelijke competitie waarin Nederlandse solar bedrijven en experts hun prestaties met elkaar meten. De awards hebben als doel om zonne-energie in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten en de toepassing te promoten. In totaal zijn vier prijzen uitgereikt: de Industry Development Award voor meest toonaangevende innovatie, de Project Development Award voor het beste gerealiseerde project met zonne-energiesystemen, de Young Solar Award voor de meest belovende solar start-up en de Solar Thesis Award voor de beste thesis.

Voor meer informatie: www.dutchsolarawards.nl