Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 106 seconden

Flygt SmartRunRioolwater bevat steeds vaker afval dat er niet in thuis hoort, zoals niet afbreekbare doekjes, plastic, vet en textiel. Als een pomp verstopt, heeft dit direct gevolgen voor de totale pompcapaciteit die cruciaal kan zijn. De schade van ongewenst lozingsgedrag kan voor particulieren, waterschappen en gemeenten oplopen tot tientallen miljoenen euro’s (bron: Stichting Rioned, www.riool.net). Daar komt ook nog bij dat het eigenlijke werk van het handmatig ontstoppen van de afvalwaterpompen een niet zo prettige bezigheid en vaak een lastige taak is. De pompfunctie Flygt SmartRun met zelfreinigend vermogen minimaliseert deze vervelende werkzaamheden voor de gemaalbeheerders. Flygt SmartRun is een innovatie van Xylem en is genomineerd voor de Rioned innovatieprijs.

Jaren geleden heeft Flygt de afvalwaterpomp met zelfreinigende N-waaier ontwikkeld. Met deze grensverleggende innovatie zijn het aantal verstoppingsproblemen en het energiegebruik sterk verminderd. Toch kan het gebeuren, bij extreme vervuiling, dat de pomp verstopt raakt. Als dat gebeurt, treedt de nieuwste innovatie – de SmartRun Pump Cleaning – in werking.

De SmartRun monitort continu de prestaties van de pomp en detecteert (dreigende) verstoppingen. Door het toepassen van de Pump Cleaning kan de SmartRun verstoppingen voorkomen en zelf oplossen. Bij een (dreigende) verstopping wordt de pomp meerdere keren gestart en gestopt en wordt de draairichting veranderd – linksom en rechtsom. De tijdsduur tussen deze cycli wordt afgewisseld. De combinatie van het linksom en rechtsom draaien, samen met een hoog koppel, maakt het mogelijk de ontstane verstopping op te lossen. Zonder daarbij de maximale stroom te overschrijden.

Het opheffen van de verstopping waarborgt de efficiënte werking van de installatie. Bovendien voorkomt het (ongeplande) storingsbezoeken door een monteur en verhoogt het de bedrijfszekerheid.

Door gemeentelijke investeringen in de optimalisatie van gemaalprestaties zijn er aanzienlijke besparingen te behalen. Mede door toepassing van deze nieuwe functie kan er een kostenbesparing worden gerealiseerd voor onder andere het handmatig ontstoppen van pompen, periodieke putreiniging en energiekosten.

De werking van de SmartRun Pump Cleaning is tijdens Infra Relatiedagen in Hardenberg op de Xylem stand nr. 207 te zien van 2 t/m 4 februari. Tevens wordt op 4 februari de winnaar van de Rioned innovatieprijs bekend gemaakt.

Voor meer informatie: www.xyleminc.com