Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 77 seconden

Op donderdag 4 februari wordt de NVKL Koeltrofee 2016 uitgereikt aan de beste koudetechnische innovatie van dit moment. De genomineerden zijn Addi-cool met de Adco LBK luchtkast en Uniechemie met het TripleAqua systeem. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de VSK-beurs in Jaarbeurs Utrecht. De uitreiking vindt plaats in de stand van de NVKL (hal 10, D044).

De innovatie van Addi-cool is de Adco luchtbehandelingskast. Deze luchtkast koelt indirect door het verdampen van water met 100% verse buitenlucht. Door het verdampen van water in de retourlucht koelt de luchtstroom en geeft daarna zijn kou af aan de verse luchtstroom in de hoog rendement wisselaar. Hierdoor kan de buitenlucht wel 5 a 6 graden ‘gratis’ afkoelen. Relevant is het milieutechnisch aspect, het koelen met het verdampen van water geeft een rendement van 90% besparing ten opzichte van compressiekoeling. Het is een manier van koelen waarbij het principe al jaren bestaand is, maar de toepassing in deze zelf ontwikkelde Adco luchtbehandelingskasten vernieuwend is.

Het TripleAqua systeem met natuurlijk koelgas Propaene kan tegelijk nuttig warm water maken (als restwarmte) uit de vraag naar koud water en ook omgekeerd. Alleen al door die principiële technologie is het opwekkingsrendement voor productie van warmte en koude (tot 50%) beter dan conventionele systemen. Doorgaans is de behoefte aan warmte en koude ongelijk. Het overschot aan warmte en/of koude zal worden opgeslagen in de interne tanks. Deze zijn voorzien van macro-PCM met een uiterst hoge energiedichtheid. TripleAqua is de eerste warmtepomp met 3 pijps water-gedragen energiesysteem voorzien van interne energiebuffering voor warmte én koude.

Voor meer informatie: www.nvkl.nl