Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

De Europese Gedragscode voor Energieprestatiecontracten (EPC) is tijdens het Nationale ESCo Congres 2015 officieel gelanceerd middels een plenaire ondertekening op het podium van Building Holland in de RAI Amsterdam. 33 partijen afkomstig uit de ESCo-markt onderschreven de principes van de gedragscode; een set richtlijnen voor het gedrag van EPC-aanbieders. De gedragscode was eerder al ondertekend op de PPS/ESCo Praktijkdag op 10 december jl. door Energy Service Companies Unica en Van Dorp Installaties. De partijen die nu hebben getekend zijn:

BAM Techniek, Eneco, Strukton, Cofely, ZON Energie, OVVIA, Veolia, Balance, CBRE Global Investors, Schiphol Real Estate, ESCO Nederland/Qing, Siemens, Greenfox, GETEC Benelux BV, DWA, Honeywell, Manesco, BAS Nederland, Escoplan, Progress Energy Services, MET Energie, Deerns, Fortierra, Lohuis Lighting, Trending Energy, Enodes, Dubotechniek, Trilux, Ecorus, Alpheon Energy en LOC Utrecht. ESCoNetwerk.nl heeft het beheer van het register op zich genomen.

Een slimme manier om tot energiebesparing in vastgoed te komen is het vastleggen van een gegarandeerde energiebesparing in een langjarig energieprestatiecontract (EPC). In een dergelijk contract worden afspraken tussen opdrachtgever en de uitvoerende partij (de Energy Service Company) opgenomen over de verduurzaming (maatregelen, garanties, vergoedingen, etc.). ESCo’s blijven voor langere tijd betrokken bij het project en verdienen hun investeringen terug uit de gerealiseerde energiebesparing. ESCo’s kunnen de opdrachtgever hiermee ontzorgen zodat die zich kan focussen op kerntaken.

Energieprestatiecontracten vragen om een andere dan traditionele houding tussen opdrachtgever en uitvoerder, want langdurige partnerships vereisen ander gedrag en een nieuwe mindset. Daarom is de Europese Gedragscode voor Energieprestatiecontracten ontwikkeld; een set met spelregels, waarden en principes die fundamenteel is voor succesvolle implementatie van EPC’s. Het zijn richtlijnen voor de EPC-aanbieders, maar tegelijkertijd een kwaliteitsindicator voor opdrachtgevers over wat zij mogen verwachten en eisen van EPC-aanbieders.

EPC-aanbieders die ondertekenaar zijn van de EPC-Code verbinden zich ertoe om EPC-projecten uit te voeren in overeenstemming met de principes van de gedragscode.

Voor meer informatie: www.esconetwerk.nl