NIBE Industrier AB neemt Climate for life over van de huidige aandeelhouders Parcom en Smile Invest. Climate for life, met dochterondernemingen als Itho Daalderop en Klimaatgarant, is een ontwikkelaar, producent en verkoper van energiezuinige oplossingen op het gebied van verwarming & koeling, warm water, ventilatie en regeltechniek (HVAC). De twee bedrijven zullen samen een van de grootste leveranciers van klimaatoplossingen in Europa zijn. “Hierdoor denken we een groter klantenbestand beter te kunnen bedienen met innovatieve, duurzame en betaalbare kwaliteitsproducten.” zegt Gerteric Lindquist, CEO van NIBE Industrier.

De twee bedrijven zijn complementair qua productaanbod. NIBE is ervan overtuigd dat het assortiment van Climate for life (CFL) een zeer groot potentieel heeft in bepaalde marktsegmenten waar NIBE momenteel ondervertegenwoordigd is.

Nieuwe groeispurt op lange termijn
Bas Korte, CEO van Climate for life: “Sinds 2000 richten wij ons op het verduurzamen van woningen met innovatieve klimaatoplossingen. We zijn uitgegroeid tot een sterke leverancier van warmtepompen, ventilatie en warm water. De groei die we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd, is mede te danken aan het forse investeringsplan dat we samen met onze partner Parcom succesvol hebben uitgevoerd. Vandaag zijn we klaar voor een nieuwe groeispurt op lange termijn. We waren ervan overtuigd dat dit het juiste moment was om de krachten te bundelen met een strategische partner. In NIBE hebben we de partner gevonden die qua duurzaam DNA, bedrijfscultuur en langetermijnstrategie perfect bij ons past om onze ambities zowel in de Benelux als daarbuiten te helpen realiseren.”

Juiste partner
Willem-Jan Merckel, Partner bij Parcom: “Tijdens ons partnerschap zette CFL zijn sterke groeitraject voort. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de uitbreiding van haar productiefaciliteit in Tiel en de focus op en investeringen in R&D hebben onder meer geleid tot de introductie van een nieuwe (hybride en volledig elektrische) warmtepomp gericht op de renovatiemarkt. We zijn ervan overtuigd dat NIBE de juiste partner is voor CFL om haar groeipad te versnellen en we hebben er alle vertrouwen in dat CFL een leidende rol zal blijven spelen bij het verduurzamen van de woningmarkt.”

Soepele overgangsperiode
Bas Korte en David Eddes blijven in hun functie voor een soepele overgangsperiode tegen het einde van 2023 en blijven CFL (als leden van de Raad van Commissarissen) ondersteunen. Het is de bedoeling dat per 1 januari 2024 Kerst Algera (nu Directeur Operations) het roer overneemt als CEO en Ingmar den Blanken als CFO (nu Group Controller). De transactie blijft overigens nog onderworpen aan de gebruikelijke goedkeuring van de betrokken mededingingsautoriteiten en  het advies van de Ondernemingsraad. Het bedrijf zal deel uitmaken van de business area NIBE Climate Solutions en consolidatie met NIBE zal naar verwachting plaatsvinden vanaf 1 september 2023. Totdat dergelijke goedkeuringen en afronding van de transactie zijn verkregen, zullen de twee bedrijven onafhankelijk blijven opereren.

Minister De Jonge enthousiast over opschaling productie warmtepompen Itho Daalderop

Op 31 oktober jl. bezocht minister Hugo de Jonge samen met een aantal senior beleidsmakers van het ministerie van Binnenlandse ...

Acquisitie van Fries installatiebedrijf is grootste overname ooit van Unica

Technisch dienstverlener Unica heeft een overeenkomst getekend voor de acquisitie van de Friese Pranger-Rosier Groep. Dit is het grootste zelfstandige ...

Nieuwe regio-indeling bij NIBE

Vanwege de toegenomen salesactiviteiten heeft NIBE eind vorig jaar de ‘oude’ regio Oost opgesplitst in twee delen. Alfred Klomp is ...