Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 95 seconden

Vijf minuten douchenDonderdag 3 september, vindt de 2e Nationale WaterSpaarders Dag plaats. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar in Amsterdam, vindt dit landelijke event nu plaats op en rond het Plein in Den Haag. Tijdens deze dag wordt de landelijke WaterSpaarders beweging zichtbaar waarbij kinderen door heel Nederland hun eigen familie aanzetten tot vijf minuten douchen. WaterSpaarders is ontstaan vanuit de urgentie om op grote schaal bij consumenten thuis gedrag te veranderen op het gebied van energiebesparing. Het evenement, onder leiding van dagpresentator Ruben Nicolai, wordt bijgewoond door minister Stef Blok, vertegenwoordigers uit de energie- en watersector, politici, WaterSpaarders Ambassadeurs en Haagse schoolkinderen. Onze algemeen directeur Rogier van Dis neemt als een van de afgevaardigden deel aan de dialoogsessie die geleid wordt door prinses Laurentien.

Met het oog op de WaterSpaarders Dag, nog even wat facts & figures op een rij:

  • Nederland gebruikt gemiddeld 118,9 liter water per persoon per dag, waarvan 51,4 liter tijdens het douchen. Gemiddelde douchetijd in Nederland is 9 minuten.
  • 43% van al het watergebruik in huis verdwijnt door het doucheputje.
  • Wanneer mensen lang onder de douche staan, komt dat vaak doordat ze staan te mijmeren over de dag die komen gaat, ze denken aan vakantie, werk, problemen en gezondheid. Maar ze staan ook uitgebreid te zingen en de douche schoon te maken.
  • Als iedereen vijf minuten gaat douchen geeft dit een besparing van 77.000 Olympische zwembaden vol met warm water. Of een geldbesparing van € 220,- per jaar voor een gezin van vier personen. Goed voor het milieu en je portemonnee.
  • Met andere eenvoudige aanpassingen kan er ook heel veel water bespaard worden. Tips:

– Repareer lekkende kranen (een druppelende kraan verspilt jaarlijks zo’n 2.000 liter water) en doorstromende stortbakken.

– Gebruik een kraan met een doorstroombegrenzer.

– Gebruik een waterbesparende douchekop of een douchethermostaat met Eco-knop; de besparing kan oplopen tot 50%

– Laat de kraan niet lopen tijdens het scheren, tandenpoetsen of handen wassen.

 

Voor meer informatie: www.grohe.nl