Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 145 seconden

Op 13 en 14 maart 2015 vindt het techniekfestival Nederland innoveert (NLi) op RDM Rotterdam plaats: een gratis toegankelijk techniekfestival dat een podium biedt voor de mooiste innovaties en technische droombanen van eigen bodem. NLi beoogt scholieren, studenten en young professionals te inspireren met de mogelijkheden, uitdagingen en maatschappelijke relevantie die techniek biedt.

Het programma van NLi is afwisselend en divers. Tal van kopstukken uit de branche spreken over de cruciale rol van techniek en innovatie in combinatie met hun droomprojecten. Zo vertelt Deltacommissaris Wim Kuijken over hoe de innovaties van het Deltaplan 21e eeuw de extremen van de natuur kunnen opvangen. Afgelopen Prinsjesdag presenteerde hij het nieuwe Deltaprogramma aan de Tweede Kamer. Rogier van der Heide, voormalig Chief Design Officer bij Philips Lighting en artistiek directeur van het Amsterdam Light Festival deelt zijn grensverleggende lichtdromen. Schout-bij-nacht Rob Bauer vertelt waarom innovatie in het leger een kwestie van leven en dood kan zijn. Ook legt Estec-engineer Joe Zender uit hoe je een ruimtesonde na een reis van 10 jaar op een door de ruimte suizende komeet laat landen. Dagelijks worden er nieuwe sprekers toegevoegd aan het programma, dat bekend wordt gemaakt via www.nederlandinnoveert.com. Op het festivalterrein vinden pitches van technologische startups plaats. Voor bezoekers die de handen uit de mouwen willen steken, zal RDM Makerspace beide dagen verscheidene workshops geven, zoals 3D printing en Internet of things. Ook wordt tijdens NLi de nieuwste samenwerking tussen Port of Rotterdam en YES!Delft gelanceerd. Het festival sluit af met de bekendmaking van de winnaar van een ruimtereis met XCOR Aerospace.

Nederland innoveert vindt plaats op het terrein van RDM Rotterdam: dé etalage van de Rotterdamse haven, waar techniek op een aantrekkelijke manier zichtbaar wordt gemaakt. De voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) biedt nu plaats aan onderwijs, onderzoek en ondernemers. Zij werken hier samen aan nieuwe ideeën en initiatieven die leiden tot succesvolle innovaties. Een voorbeeld hiervan is de onderzeebootloods. RDM Rotterdam wordt vormgegeven door het Havenbedrijf Rotterdam in samenwerking met Hogeschool Rotterdam. Nederland innoveert is het eerste festival dat plaatsvindt op RDM Rotterdam.

Technische studenten en werknemers zijn van cruciaal belang voor innovatie en economische groei in Nederland. Bedrijven hebben nu al te maken met tekorten aan technisch personeel. In samenwerking met de andere organisaties die zich op deze problematiek richten, toont NLi carrièreperspectief aan professionals, starters en studenten die reeds voor techniek gekozen hebben. Daarmee wil NLi de uitstroom uit de techniek beperken door te zorgen dat technische studenten ook daadwerkelijk in een technische functie aan de slag gaan en technische professionals bij een carrièrestap wederom voor een (inhoudelijk) technische functie kiezen.

Nederland innoveert is een initiatief van Winkelman Van Hessen. De partners van Nederland innoveert zijn: Ministerie van Economische Zaken, Platform Bèta Techniek, Gemeente Rotterdam, RDM Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Albeda College, Zadkine, STC, VO-koepel Rotterdam, TU Delft, YES!Delft, Techniekpact, Innovation Quarter en NIDV.