Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

ketel‘De afgelopen jaren zijn er steeds meer slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging als gevolg van problemen met cv-ketels’, zo meldt Ditisdedag op haar website. Een en ander blijkt uit onderzoek dat dit radioprogramma liet uitvoeren. De site meldt: ‘In 2013 waren er voor het eerst beduidend meer slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels dan met geisers. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, stelt in Dit is de Dag Onderzoek dat er behoorlijk wat slachtoffers vallen door het installatiewerk van installateurs zonder papieren.

Jaarlijks zijn er gemiddeld 100 gewonden en tien doden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. De overheid zet al jaren in op het terugdringen van oude open geisers, vanwege de verhoogde risico’s ervan op koolmonoxide ongelukken.

Uit onderzoek van Dit is de Dag Onderzoek blijkt dat koolmonoxide ongelukken met cv-ketels de afgelopen jaren zijn toegenomen. Hiervoor analyseerde Dit is de Dag meer dan 200 door Kiwa geregistreerde incidenten met koolmonoxide in de afgelopen zeven jaar. In 2013 waren er zelfs beduidend meer slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels dan met geisers. 83 slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging met cv-ketels versus 30 slachtoffers met geisers.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek gestart naar ongevallen met koolmonoxide. Voorzitter Tjibbe Joustra in Dit is de Dag Onderzoek: “Koolmonoxide is een onderschat probleem.” Joustra stelt dat hij signalen heeft ontvangen dat er slachtoffers vallen door het installatiewerk door vakonbekwame installateurs. Joustra: “Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op.”

Volgens Charles Meijer van Brandweer Nederland zijn er meer koolmonoxide incidenten met cv-ketels door de toename van onbekwame installateurs op de markt. Meijer: “Er moeten eisen worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs. Het is nodig dat dit vanuit de rijksoverheid wordt geregeld.” Daarnaast pleit Meijer voor een acuut verbod op open geisers omdat de afbouw ervan te traag gaat.’

Voor meer informatie: http://www.eo.nl/ditisdedag/onderzoek/