Het had weinig gescheeld of Wilfred de Regt was er niet meer geweest. De mede-eigenaar van Rekon Installatietechniek keek drie dagen lang de dood in de ogen toen hij in maart Corona opliep. Met vallen en opstaan werkt hij nu aan zijn herstel. En hij heeft een nieuwe missie: “Ik wil iedereen in de installatiebranche waarschuwen om de risico’s van corona niet te onderschatten. Het kan ons allemaal treffen. En je weet niet van tevoren hoe dat gaat uitpakken.”

Op 11 maart merkte hij de eerste klachten. De Regt was onderweg naar Valkenburg voor een project toen hij last kreeg van griepverschijnselen. “Je weet wel, hoesten, een geïrriteerde neus, hoofdpijn…” In eerste instantie dacht hij dat zijn hooikoorts weer eens opspeelde, maar al snel bleek het Corona te zijn. Drie dagen lang keek ik de dood in de ogen. Ik was compleet uitgeput, zat op de bodem. Mijn vrouw raakte in paniek en huilde, omdat ze dacht dat ze me zou kwijtraken. Ik verloor 8 kilo en vroeg me af hoe lang ik nog had. Gelukkig kwam toen de omslag.”

Meer slachtoffers
Niet alleen De Regt werd getroffen door corona, ook zijn vrouw, compagnon en medewerkers vielen eraan ten prooi. “Ik heb tegen iedereen gezegd dat ze eerst moeten herstellen en per dag moeten kijken wat ze wel of niet aankunnen. Ze moeten ook verplicht dezelfde behandelmethode volgen, ik betaal de kosten, want je gezondheid is het allerbelangrijkste wat er is.”

Omzet teruggelopen
De malaise heeft er economisch diep ingehakt. Het bedrijf met 7 medewerkers heeft zijn omzet met 80% zien teruglopen. Alle klanten zijn gebeld, gelukkig was er veel begrip, waar nodig heeft De Regt werk overgedragen aan collega’s.

Advies
Als hij zijn ‘oude ik’ van enkele maanden geleden advies zou geven met de kennis van nu, had hij hem gewaarschuwd om voorzichtiger te zijn. “Je komt voortdurend in panden waar vakmensen zonder mondkapjes rondlopen, buiten op een kluitje een bakkie doen of peukje roken. Dat kan niet. Ik zou nu bij iedere particulier en op elk project vragen om goede ventilatie, niet 1,5 maar 3 meter afstand houden, altijd mijn mondkapje dragen en vermijden dat ik dezelfde werktekeningen of andere voorwerpen aanraak als opdrachtgevers of collega’s.”

Iedereen
“Ook ik onderschatte Corona”, vertelt de 51-jarige. “En ook ik hikte tegen al die regels aan. Iedereen voelt zich opgesloten, ik herken dat. Je wilt vrij zijn. Maar dit gevaar kan je simpelweg niet onderschatten. In onze regio Beverwijk, Castricum, Uitgeest zie je nu veel 20-40-jarigen met Corona. Ik heb frequent contact met lotgenoten en merk ook daar dat iedereen van 18 tot 75 jaar getroffen kan worden door het virus. En dan maakt het geen zak uit of je fit bent of niet. Ik denk bijvoorbeeld even aan mijn buurman die zware klachten kreeg, terwijl hij heel gezond leeft en vaak sport.”

Duur herstel
En een ‘rondje besmettingen’ kan snel gaan. “Zo had ik kortgeleden nog een collega-installateur aan de lijn, waarvan maar liefst 40 medewerkers in no time Corona hadden opgelopen.” Ben je eenmaal ziek, dan valt er geen pijl op te trekken hoelang het herstel duurt, vertelt De Regt. “Sommigen die ik spreek zijn na een paar weken weer helemaal boven Jan, anderen hebben een jaar na dato nog iedere maand een zware terugval. De één blijft keelklachten houden, de ander heeft vaak hoofdpijn of worstelt nog steeds met zijn ademhaling.”

Levenslessen
Hoewel Covid-19 een uitputtingsslag is geweest voor De Regt, heeft hij dwars door alle ellende heen ook waardevolle levenslessen geleerd, zegt hij terugkijkend. “Werk is niet alles. Denk aan je eigen gezondheid en geliefden. Bovendien putten die 80 uur per week je ook uit, waardoor je immuunsysteem verzwakt. Daarnaast probeer ik nu beter te luisteren naar anderen en begrip te tonen, ook al denken ze heel anders.”

 

 

 

UV-licht in airco’s maakt COVID-19 onschadelijk

De UVC Generator in Haier airco’s is voor 99,998% effectief in het onschadelijk maken  van COVID-19. Zo blijkt uit tests ...

Een CO2-meter voor elke thuiswerker

De Vlaamse ventilatiespecialist Renson heeft al haar medewerkers een eigen CO2-meter gegeven. Zo kunnen zij thuis de luchtkwaliteit meten en ...

Luchtreiniger voor elimineren virussen en bacteriën

Het Brabants bedrijf Euromate brengt een luchtreiniger op de markt die virussen en andere vervuiling filtert uit grotere ruimtes, zoals ...

Kennis over luchtfilters voor comfortinstallaties herzien

ISSO-publicatie 27 ‘Luchtfilters voor comfortinstallaties’ is recent herzien. De publicatie is een informatiebron voor professionals die luchtfilters in ventilatiesystemen en ...