Het zal menig installateur bekend in de oren klinken. Een zakelijke klant wil zijn bedrijfspand laten  verduurzamen, maar schrikt terug als hij het kostenplaatje krijgt voorgeschoteld. Hoe krijg je hem dan toch zover dat hij de stap wil wagen? Installatienet sprak met Jeroen Peels, die recentelijk zijn kapsalon energieneutraal liet maken. Als ‘early adapter’ weet de Eindhovense ondernemer als geen ander met welke vragen zijn collega’s worstelen.

“Ik snap dat veel concullega’s en collega’s uit andere sectoren nog huiverig zijn om de overstap te maken. Je moet als installateur met een goed verhaal komen om een ondernemer te overtuigen. Vandaar dat ik ze op het hart zou willen drukken om goed voorbereid het gesprek aan te gaan.

Onvermijdelijk
Maak duidelijk aan je klant dat hij sowieso mee moet in de energietransitie. Er komt een hele bups aan regelgeving aan, de tarieven voor gas stijgen; uiteindelijk biedt het alleen maar voordelen om je pand te verduurzamen.

Prijsdalingen
collega’s zeggen dan ‘ik wacht liever nog even, totdat de prijzen voor warmtepompen, zonnepanelen, vloerverwarmingssystemen etcetera verder gaan dalen.’ De vraag is echter of dat gaat gebeuren. Volgens een aantal deskundigen zullen we zelfs eerder meer dan minder gaan betalen voor een warmtepomp in de toekomst, om maar een voorbeeld te noemen. Bovendien zijn er nu nog subsidies beschikbaar om duurzame oplossingen aan te schaffen. Je kan jezelf afvragen ‘hoe lang nog? Wil ik wel als ondernemer het risico nemen dat ik misschien uiteindelijk duurder uit ben, omdat ik te lang heb gewacht?’.

Kinderziektes
Daarnaast zijn mensen bang voor de hick-ups van ‘al die nieuwe duurzame systemen’. Maar dan maken ze een gedachtefout.  Warmtepompen, pv-panelen, zonneboilers en dergelijke zijn niet van gisteren. Je hebt te maken met Proven Technology, die zijn waarde al lang in de praktijk heeft bewezen. Wat dat betreft is er dus geen enkele reden ‘om nog even te wachten totdat de technologie verder is doorontwikkeld’.”

In de februari-uitgave van ons vakblad InstallateursZaken verschijnt een uitgebreid interview met Jeroen Peels.

 Afbeelding: In het vernieuwde pand van Peels Haarmode levert een warmtepomp met boilervat de benodigde warmte voor verwarming en de productie van warm tapwater.

 

Op onze nieuwsbrief abonneren