De ISH is altijd een feestje. In een sneltreinvaart krijg je als bezoeker een totaaloverzicht van alle trends en noviteiten. Deze editie stond duidelijk in het teken van ‘haalbare oplossingen om de verduurzamingstransitie succesvol te doorlopen’. De beurs had de nodige noviteiten in petto om de bezoeker te verrassen. Tegelijkertijd liet de ISH ook goed zien welke trends op dit moment de toon aangeven in de installatiebranche.

Het was een verademing om na de ‘coronajaren’ weer elkaar face-to-face te ontmoeten viel van diverse kanten te horen. Een gelukkige bijkomstigheid was dat er ook echt iets te zien en te ervaren viel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de VSK, Hardenberg en de Bouwbeurs, sparen fabrikanten nog wel hun noviteiten op om ze voor het eerst te tonen tijdens de megabeurs in Frankfurt am Main.

Exposanten
Tijdens deze ISH-editie waren er 2025 exposanten aanwezig, een daling vergeleken met de vorige ‘fysieke’ ISH in 2019 toen er 2.532 kwamen opdraven. Ze waren afkomstig uit 54 verschillende landen. Daarmee wordt een langjarige trend voortgezet. Zo was meer dan 60% van de exposanten tijdens de edities van 2017 en 2019 afkomstig uit andere landen dan Duitsland. Deze internationalisering van de beurs is overigens geheel in lijn met ontwikkelingen in het vakgebied zelf, waar ook steeds makkelijker over de grenzen wordt gekeken. Deels uit noodzaak, vanwege internationale klimaatafspraken, deels uit nieuwsgierigheid, eigen netwerken en businessventures die zich over verschillende landen uitstrekken. De exposanten waren over het algemeen te spreken over de kwaliteit van de bezoekers. Een fabrikant merkte, terecht, op dat de bezoekers meer gericht zoeken naar informatie. “Een verschil met vroeger toen de ISH voor menig installateur vooral een ‘feestje’ was. Door alle regelgeving en de stijgende energieprijzen worden installateurs nu echter gedwongen zich meer te verdiepen in bijvoorbeeld warmtepompen. We merken dat ze zich volop aan het oriënteren zijn.”

Bezoekers
Inmiddels duurt de ISH vijf dagen, deze editie van 13 tot en met 17 maart. Volgens ingewijden zijn vooral maandag tot en met donderdag interessant voor vakspecialisten, want “vrijdag komen vooral de consumenten”. Dit jaar bezochten rond de 154.000 bezoekers de ISH. Een forse daling, die helaas, de beurs al langer parten speelt. In 2019 kon de ISH nog 190.000 bezoekers begroeten, in 2017 rond de 200.000. Evenals bij de exposanten zet wel de internationalisering van de beurs door, maar met ups and downs. Was in 2017 40% van de bezoekers afkomstig uit andere landen dan Duitsland, in 2019 ging het om 48% en dit jaar om 44%. Tot de toplanden behoorden Nederland, Italië, Frankrijk, Zwitserland, België, China, UK, Polen, Oostenrijk en Turkije. Duizenden landgenoten namen dus wederom de moeite om de ISH te bezoeken. Ze waren erg te spreken over de beurs, aldus de organisatie. Deze ISH-editie scoorde, evenals de afgelopen twee keer, extreem hoge cijfers. Volgens een onderzoek van de Messe zelf gaf 94% van de bezoekers aan hun doelen voor het beursbezoek te hebben gerealiseerd. Bovendien was 96% tevreden over de rijke verscheidenheid van de exposanten en de getoonde oplossingen.

Aandachtsgebieden
Wat kregen al die bezoekers voorgeschoteld? De beurs liet de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van verwarming, airconditioning, ventilatie, domotica en GB-systemen. Daarnaast kon de bezoeker zich uitgebreid verdiepen in moderne en duurzame oplossingen voor de sanitairbranche en de installatietechniek in de brede zin des woords.
Uiteraard was in alle subdisciplines ruimschoots aandacht voor de energietransitie. Hal 8 was eigenlijk de warmtepomphal. Opvallend was verder de grote aandacht voor houtgestookte verwarmingsoplossingen. Ook dit is in lijn met ontwikkelingen in Nederland. Zo liet de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels (NBKL) al eerder dit jaar weten dat in 2022 de vraag naar haar systemen sterk was gestegen. Ook neemt op het gebied van ventilatie en luchtbehandeling de aandacht voor gebalanceerde ventilatiesystemen sterk toe. Dat geldt eveneens voor filtering en de monitoring van de binnenluchtkwaliteit. Onder andere via CO2- en RV-sensoren. Dit heeft alles te maken met de pandemie van de afgelopen jaren. Hetzelfde geldt voor de grote verscheidenheid aan ‘touch-free’ oplossingen die de exposanten lieten zien. Tot slot: circulariteit begint ook steeds meer opgang te maken in onze branche. Dat heeft niet alleen te maken met Europese wetgeving, maar ook met het gebrek aan materialen, componenten en producten door de verstoorde logistieke aanvoerlijnen tijdens de pandemie én de naweeën daarvan.

De volgende ISH vindt plaats van 17 – 21 maart in 2025 in Frankfurt am Main.

Nieuwe naam voor Installatie Vakbeurs Hardenberg

Installatie Vakbeurs wordt Installatie Vakdagen. De nieuwe naam sluit volgens de organisator beter aan bij de veranderende informatiebehoefte in de ...

ISH 2023 introduceert Hotspots

ISH 2023 komt er al weer aan. Voor een snelle oriëntatie krijgen deelnemers aan deze internationale vakbeurs voor de installatiebranche ...

Nederlandse huishoudens beperken energieverbruik

Uit een onderzoek van tado°, actief op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen, blijkt dat 61,1% van de huishoudens ...

Nabeursfase digitale ISH levert extra deelnemers op

De internationale vakbeurs ISH werd dit jaar vanwege de coronapandemie digitaal gehouden. Van 22 tot 26 maart jl. is ongeveer ...