ISH 2023 komt er al weer aan. Voor een snelle oriëntatie krijgen deelnemers aan deze internationale vakbeurs voor de installatiebranche voor het eerst een thematische groepering van evenementen aangeboden in de vorm van hotspots.

ISH 2023 vindt van 13 tot en met 17 maart a.s. plaats in de Messe Frankfurt. De hotspots die er zijn terug te vinden zijn: Energie, Binnenklimaat, Hout energie, Gebouwtechnologie, Innovatie, Water en Young Competence. Hierna volgt een kort overzicht van deze themagroepen.

Hotspot Energie
Deze hotspot biedt een uitgebreid lezingenprogramma over de belangrijkste vraagstukken van de verwarmingssector, waarover in paneldiscussies met politici en vertegenwoordigers van de industrie, het bedrijfsleven en verenigingen wordt gedebatteerd. Het programma wordt gehouden in de westelijke foyer van hal 12 en wordt georganiseerd door de federatie van Duitse verwarmingsindustrie (BDH), de Duitse vereniging voor energie-efficiëntie in Gebouwentechniek (VdZ) en de Duitse sanitair, verwarming en  airconditioning associatie ( ZVSHK). Centraal staat de diversificatie van energiebronnen en de vermindering van emissies in de verwarmingssector. Het doel is een compact overzicht te bieden van het politieke kader en mogelijke oplossingen voor het bereiken van klimaatbeschermingsdoelstellingen. De installatiebranche speelt een doorslaggevende rol bij het tot stand brengen van een succesvolle energierevolutie. Veelbelovende oplossingen van nieuwkomers zijn te zien op de Startup@ISH-area van VdZ in hal 11.0.
Op ISH 2023 zal verder meer aandacht worden besteed aan intelligente genetwerkte energiesystemen in gebouwen, evenals de onderwerpen energieopslag en energiebeheer. In de speciale ruimte Energy Storage@ISH in hal 12.1 presenteren geselecteerde fabrikanten hun oplossingen voor batterijopslagsystemen in gebouwen in samenwerking met de batterijafdeling van de Duitse Electro- en Digital Industry Association (ZVEI). In dit verband tonen verschillende bedrijven op de Energy Management@ISH in hal 12 hun home-energy management-oplossingen, die de verschillende interne stroomstromen intelligent koppelen, bewaken en beheren om de vraag in het gebouw efficiënt en duurzaam te dekken.

Hotspot Binnenklimaat
Een hygiënische luchttoevoer in gebouwen vermindert gezondheidsrisico's en bevordert de efficiëntie en het welzijn van personeel. Ook het onderwerp luchtvoorziening levert een belangrijke bijdrage aan CO2-reductie en energiebesparingsdoelstellingen. Op het Indoor-Air Forum in hal 8 worden inzichten in de nieuwste thema's en trends op het gebied van koeling, airconditioning en ventilatie aangeboden tijdens paneldiscussies en lezingen door verschillende verenigingen, waaronder de vereniging voor airconditioning en ventilatie in gebouwen (FGK) en de European Ventilation Industry Association (EVIA), de Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations (REHVA). Eveneens in hal 8 vinden bezoekers een speciale tentoonstelling over ventilatie in scholen, die het startpunt vormt voor rondleidingen op de beurs gericht op ventilatie in onderwijsinstellingen en de tentoonstelling woningventilatie.

Hotspot Hout energie
Het Wood Energy Forum in hal 11.0 richt zich op het belang van hout als grondstof voor klimaatbescherming en leveringszekerheid. Deze ontmoetingsplaats voor experts is georganiseerd door de verenigingen BDH en ZVSHK in samenwerking met andere partners uit de sector. Fabrikanten van houtgestookte cv-installaties, individuele haarden en systemen voor rookgastechniek, evenals exposanten uit aanverwante bedrijfstakken, bevinden zich in de directe omgeving.

Hotspot Gebouwtechnologie
Het Building Technology Forum in hal 10.3 zet de nieuwste technologieën en ontwikkelingen op het gebied van intelligente gebouwtechniek in de schijnwerpers. Deze ontmoetingsplaats voor de vastgoed- en woningbouwsector is georganiseerd door de Vereniging voor gebouwautomatisering en -besturing in de Federatie van Duitse machine- en installatiefabrikanten (VDMA) en de Federale Duitse Industrievereniging voor gebouwentechniek en technische installaties (BTGA).

Hotspot Water
Dit platform voor kennisoverdracht en inspiratie bevindt zich in hal 3.1. Met vier thema's die de komende jaren van doorslaggevende betekenis zullen zijn voor de integrale badkamerplanning, biedt de speciale show 'Pop up my Bathroom' trendgerichte informatie voor kennisoverdracht en inspiratie. Daarnaast biedt een discussieforum – het ‘Pop up my Bathroom Atelier’ – met workshops en paneldiscussies gelegenheid voor informatie-uitwisseling op persoonlijk vlak.
Om de gevolgen van demografische veranderingen op te vangen, moet de installatiebranche de komende jaren kunnen voldoen aan de sterk stijgende vraag naar barrièrevrije en zorgbadkamers. In hal 3.1 presenteert de ZVSHK-vereniging een compleet scala aan belangrijke informatie en diensten hierover.

Hotspot Innovatie
Design Plus Award powered by ISH richt zich op innovatieve producten. De Design Plus-wedstrijd zoekt naar toekomstgerichte producten die zich onderscheiden door een optimale combinatie van duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit. De ZVSHK-productprijzen 'Badkamercomfort voor generaties' eren de meest overtuigende productoplossingen voor badkamers van meerdere generaties en worden uitgereikt tijdens 'Design for All'.

Hotspot Young Competence
Jonge mensen worden niet vergeten op ISH: Plumbing Champions@ISH 2023 biedt niet alleen een internationale leer- en netwerkervaring voor opkomende talenten, maar bevordert ook nieuwe samenwerkingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen tussen de sanitairindustrie en niet- profit organisaties. Daarnaast biedt de werkgeversorganisatie "Berufsgenossenschaft Bau" een seminar over arbeidsveiligheid aan voor stagiairs in de sanitair- en HVAC-sector. Hoewel werken als vakman interessant en afwisselend is, brengt dergelijk werk van dag tot dag ook tal van gevaren met zich mee. Het onervaren gebruik van gereedschap en gevaarlijke stoffen kan verwondingen veroorzaken. Dit kan echter worden voorkomen – als mensen zich van tevoren informeren over de gevaren en hoe ze kunnen worden vermeden.

Alle details van de evenementen op het programma van ISH 2023 zijn te vinden op www.ish.messefrankfurt.com/events.