Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

koolmonoxide-eist-leven-350x350In februari 2014 raakten twee bewoners van een appartement in Deventer onwel. Eén van hen overleed twee dagen later, volgens het Openbaar Ministerie aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging. De verhuurder van het appartement en de installateur van de geiser stonden gistermiddag voor de rechter in Zwolle. Ze worden dood door schuld ten laste gelegd. De raadslieden van de twee vroegen zich af hoe goed de controles van de gemeente Deventer waren bij de appartementen aan de Julianastraat? De bewuste geiser was meerdere keren gecontroleerd. Het Openbaar Ministerie stelt dat de geiser ondeugdelijk is geïnstalleerd. De verhuurder wordt dood door schuld verweten omdat hij aanhoudende klachten van bewoners negeerde over een vreemde lucht in het pand. De ongeveer 15 jaar oude geiser zou zonder het lezen van de installatievoorschriften zijn geïnstalleerd. Zo werd niet gecontroleerd of de geiser een deugdelijke gasafvoer had.

De advocaat van de verhuurder wil dat de controleur van de gemeente nader bevraagd wordt, zo meldt het regionale dagblad De Stentor. De gemeente controleerde het pand voor de verhuurvergunning meerdere keren. Zijn er tekortkomingen aan de geiser geconstateerd en wat is er vervolgens mee gedaan? Volgens zijn cliënt was de geiser niet pas in 2012 geplaatst maar al jaren eerder. Als de installatie ondeugdelijk was, waarom is er dan niet eerder over geklaagd is. De installateur zou gezegd hebben dat hij maar één keer een klacht kreeg, van de vorige bewoner van het appartement.

De advocaat van de verhuurder voerde aan dat zijn cliënt de hele zaak betreurt maar onschuldig is. Hij had geen verstand van geisers en ging er vanuit dat alles in orde was.

De rechtbank hield de zaak aan zodat de laatste verhoren nog plaats kunnen vinden. Op 12 januari wordt de strafzaak inhoudelijk behandeld.

[related_post themes=”text”]