Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 78 seconden

In 2016 kunnen 1.000 Utrechtse huurders een gratis energieadvies aanvragen. De gemeente en woningcorporaties bieden 640 huurders van corporaties, 240 particuliere huurders en 120 huurders van monumenten de kans voor een persoonlijk besparingsadvies, inclusief een energiebox met energiezuinige producten ter waarde van €50,-.

In 2015 ontvingen 800 huurders van de corporaties Portaal, Mitros, Bo-ex, GroenWest en SSH zo’n gratis advies. Uit een steekproef blijkt dat huurders door het energieadvies gemiddeld circa € 140,- per jaar besparen op hun energierekening. Dat is een besparing van ongeveer 10% op de gemiddelde energiekosten. De 800 adviezen leverden een CO2-besparing van circa 440 ton op. 440 ton staat gelijk aan een besparing op de energiekosten van circa € 100.000 per jaar. De winst van 440 ton CO2 winst staat gelijk aan de CO2 opname van 22.000 bomen. Wethouder Lot van Hooijdonk (duurzaamheid) is blij met de resultaten: “Het is belangrijk dat voor bewoners de energiekosten betaalbaar en beheersbaar zijn. Juist huurders met lagere inkomens kunnen door dit energieadvies en de energiebox flink besparen en bovendien geeft dit project een mooie impuls aan de Utrechtse werkgelegenheid.”

Vanwege de goede resultaten is de campagne in 2016 verbreed naar alle huurders in de stad. Nieuw is dat dit jaar ook particuliere huurders en huurders van monumenten kunnen meedoen. De Jonge Milieu Advies heeft hiervoor een team van zes energieadviseurs opgeleid en in dienst genomen. De advisering richt zich vooral op kleine maatregelen, die bewoners zelf kunnen uitvoeren en waarvoor geen grote investeringen nodig zijn (zie ook het bijgevoegde staafdiagram). Bij groot onderhoud en renovaties aan complexen gaan de corporaties actief bewoners benaderen voor een energieadvies.

Voor meer informatie: www.utrecht.nl/energiepuntwonen