Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 57 seconden

Viega - gasbuis persenHet persen van zachtkoperen buizen voor gastoepassing kán nu zonder steunhuls. Systeemfabrikant Viega heeft als eerste het Kiwa Gastec-certificaat ontvangen op haar fitting in combinatie met zachtkoperen buizen (R220).

Het certificaat is enkel afgegeven voor de Profipress G-fittingen van de Duitse fabrikant. Het certificaat, volgens keuringseis KE 186, betekent dat de persverbinding voor gas zónder steunhuls nu is toegestaan, bijvoorbeeld bij de populaire koperen Wicu-buis. Het certificaat geldt voor de diameters 12, 15, 18, 22 en 28 mm. De maximale werkdruk is 200 mbar. Naast aardgas is het tevens toegestaan de verbinding te gebruiken bij propaan en butaan-installaties.

Het persen van gasleidingen was hiervoor slechts voorbehouden aan de toepassingen van de Profipress-fitting in combinatie met de halfharde (R250) koperen buis. De praktijk is dat veel installateurs de meest voorkomende gasverbinding nog solderen, zodat deze weggewerkt mogen worden. Het persen van leidingwerk, in alle toepassingen, wordt steeds populairder.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld knelkoppelingen worden gesoldeerde en geperste verbindingen volgens de normen gezien als niet losneembare fittingen waardoor zij wél weggewerkt mogen worden. Dit was ook al van toepassing op de Profipress G-fitting in combinatie met de halfharde R-250 koperen buis.

Voor meer informatie: www.viega.nl