Uit een analyse van arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group komt naar voren dat zelfstandige loodgieters hun tarieven met bijna 37 procent zullen verhogen. Het gebruikte analysemodel kijkt naar de constante verhoging van tarieven, van 1,8 procent per jaar. Maar daarbovenop telt een tekort is aan werknemers in een bepaalde beroepsgroep mee. Vooral zzp'ers met een praktisch beroep zullen hun tarieven verhogen, blijkt uit het model.

Diverse organisaties, waaronder ondernemersorganisatie FME en vakbond FNV, willen dat het nieuwe kabinet actie te onderneemt tegen het tekort aan technisch personeel. ‘Alleen door een gecoördineerde aanpak kan Nederland de komende decennia voldoende technisch personeel opleiden om bijvoorbeeld de energietransitie te verwezenlijken en aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.’
Ook de branchevereniging voor koeltechnische bedrijven, NVKL, liet onlangs nog weten dat koeltechnische bedrijven steeds meer opdrachten krijgen om duurzame koel- en klimaatinstallaties te plaatsen en onderhouden, maar ze niet aan deze groeiende vraag kunnen voldoen vanwege personeelstekorten. Bovendien vraagt de opkomst van geïntegreerde slimme apparaten en systemen maar ook de transitie naar duurzamere koudemiddelen, om specialistisch vakmanschap. De bedrijven verwachten voor de komende jaren dat de geringe instroom van technisch geschoolde jongeren deze groei aan werk niet kan bijbenen.