Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 54 seconden

beqhaafcuaao1vyToezicht op de bouw moet de verantwoordelijkheid blijven van het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht. De rijksoverheid moet daar voldoende geld voor ter beschikking stellen. Dat schrijft FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk in een open brief aan minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Het gaat de FNV om de veiligheid, niet alleen van de consument en bewoner, maar ook die van bouwvakkers en hulpdiensten zoals de brandweer. De minister heeft vanmorgen een rondetafelgesprek met de Vaste Kamercommissie en een aantal organisaties uit de bouwwereld over zijn plannen om het bouwtoezicht te privatiseren met de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.

‘De overheid moet haar verantwoordelijkheid voor een veilige leefomgeving niet overlaten aan de markt. De Nederlandse burger is daarmee niet gediend’, schrijft Van Dijk.

Gemeenten krijgen steeds minder budget van de rijksoverheid. Voorheen controleerde bouw- en woningtoezicht bouwtekeningen voorafgaand aan de bouw. Tijdens de bouw controleerde de gemeente op de bouwplaats. Dat laatste gebeurt door geldgebrek steeds minder. De minister stelt nu dat het daarom beter is om het bouwtoezicht te privatiseren. Dat vindt de FNV geen goed idee.

[related_post themes=”text”]