Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 92 seconden

De vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben met werkgeversorganisatie FWT een akkoord gesloten over een nieuwe cao Metaal en Techniek (kleinmetaal). De metaalwerkers krijgen er 4,05% bij tot mei 2017 en eenmalig 0,65%. De jeugdloonschalen stijgen zelfs met gemiddeld 7%. FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt: ‘De massale inzet van vele duizenden stakers heeft tot dit principeakkoord geleid. Zonder hun actiebereidheid hadden we dit nooit kunnen bereiken!’

In de nieuwe cao verschuift de zeggenschap over werk en privé meer naar de werknemers. Zij krijgen de mogelijkheid om hun tijd zo in te delen dat ze vaker een vierdaagse werkweek krijgen, met behoud van een voltijd dienstverband. Ook krijgt iedereen er op 1 januari 2017 een vakantiedag bij. De seniorendagen gaan later in en lopen langer door, het totaal aantal hersteldagen blijft gelijk. Metaalwerkers kunnen meer zelf bepalen wanneer ze hun vrije tijd gebruiken en wanneer ze hersteldagen inzetten.

Marco Hietkamp, onderhandelaar CNV Vakmensen: “De vastberadenheid van de leden en het creatief zoeken naar oplossingen heeft tot dit positief akkoord geleid. Werknemers krijgen nu meer mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en meer zeggenschap.” FNV-kaderlid Peter Varenbrink: “Ik ben blij met de verbetering van de jeugdlonen en de extra vrije dag in dit akkoord.”

Naast deze punten zijn er nog afspraken gemaakt over scholing, reparatie van de WW en flexwerk. De leden kunnen in de komende weken over het akkoord stemmen. Jacqie van Stigt: “Ik ben ongelooflijk trots op al die werknemers in de kleinmetaal die hun nek hebben uitgestoken en zo de werkgevers hebben gedwongen weer aan de onderhandelingstafel terug te keren.”

De acties in de Metalektro (grootmetaal) gaan door totdat ook daar een fatsoenlijke cao ligt. Van Stigt: “Dit principeakkoord in de kleinmetaal is een geweldige opsteker voor de werknemers in de grootmetaal. Het laat zien dat actievoeren wel degelijk zin heeft.”

Voor meer informatie: http://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-caos/caos-metaal/technisch_installatie/