Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 135 seconden

UTRECHT - Prijswinnaars Femme Tech 2015

Nancy Klomp (General Ledger), Marja Klijn-Snijder (tbp electronics), Viviane Bresseleers (Fokker Elmo)

De Femme Tech Bedrijven Awards gaan dit jaar naar Fokker Elmo uit Hoogerheide, tbp electronics uit Dirksland en General Ledger uit Elst. Een jury onder leiding van Annemarie Jorritsma maakte dit op 19 november bekend. De drie technische bedrijven zijn stuk voor stuk inspirerende koplopers als het gaat om werving en behoud van vakvrouwen voor de techniek. Jorritsma: “Ze maken zichtbaar dat vrouwen en techniek een win-wincombinatie vormen, die meerwaarde voor het bedrijf oplevert en volop kansen voor vrouwen creëert.“ De Femme Tech Bedrijven Awards zijn een initiatief van TechniekTalent.nu en werden dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt.

In de categorie kleine bedrijven (tot 50 medewerkers) kwam General Ledger als winnaar uit de bus. De jury roemt de vakvrouw die dit metaalbewerkingsbedrijf opzette als een inspirerend voorbeeld van vrouwelijk ondernemerschap in de techniek. Directeur Nancy Klomp profileert het bedrijf door nadruk op de aandacht voor de wensen van klanten. Zij zet zich bovendien in om meer vrouwen en meisjes enthousiast te maken voor werken in de techniek. Klomp is erg verguld met de Award. “Toen ik als jonge stagiaire aan de draaibank stond, geloofden collega’s en klanten bijna niet dat ik dat kon als meisje. Nu heb ik mijn eigen bedrijf, waar 80% van de werknemers vrouw is. Deze prijs is een prachtige erkenning en laat zien dat we op de goede weg zijn.”

In de categorie middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers) won tbp electronics. Dit bedrijf laat volgens de jury overtuigend zien dat parttime werken helemaal geen probleem hoeft te zijn in het technisch bedrijfsleven. Bijkomend resultaat is dat de interne mobiliteit van vrouwen groot is. Marja Klijn-Snijder: “Bij ons is een parttime aanstelling in geen enkele functie een belemmering, ook niet in leidinggevende functies. Bovendien wordt met alle medewerkers in functioneringsgesprekken over carrièreplannen gesproken. En dat werpt vruchten af! Deze prijs maakt ons nog trotser op onze 33% leidinggevende vrouwen dan we al waren.”

In de categorie grote bedrijven (meer dan 250 medewerkers) streden Rockwool B.V. en Fokker Elmo om de eer. De jury koos uiteindelijk voor Fokker Elmo, omdat deze leverancier van vliegtuig-bekabelingsystemen zeer bewust kansen creëert voor opwaartse mobiliteit van vrouwen. Niet alleen wordt 30% van alle leidinggevende functies inmiddels door vrouwen vervuld. Ook de traditionele functiescheiding tussen mannelijke engineers en vrouwelijke productiemedewerkers wordt snel minder. Viviane Bresseleers, teamlead HR Operations bij Fokker Elmo: “Vrouwen zijn een belangrijke pijler in ons bedrijf. Zeker de laatste jaren zetten wij alle mogelijke middelen in om vrouwen te enthousiasmeren hogerop te komen. Deze prijs is voor ons echt de kroon op ons werk.”

Voor meer informatie: www.techniektalent.nu/femmetechaward