Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 122 seconden

Feest van de TechniekVan maandag 2 november t/m vrijdag 13 november wordt in Utrecht ‘Het Feest van de Techniek’ georganiseerd. Eerste- en tweedejaars leerlingen van diverse vmbo’s bezoeken het Feest en nemen deel aan technische activiteiten. Op dinsdag 3 november zal gedeputeerde, de heer van den Berg, op de locatie ‘Nieuw Welgelegen’, de kick off doen. Wethouder, de heer Kreijkamp bezoekt op vrijdag 6 november het Feest. Het Feest wordt mede mogelijk gemaakt door ROC Midden Nederland, OTIB, TechniekTalent, Techniekpact, Eneco, provincie en de gemeente Utrecht.

Het Feest laat vmbo-leerlingen op een aantrekkelijke manier kennis maken met ‘de wereld van techniek’. In diverse werkgroepen gaan leerlingen praktisch aan de slag, ervaren zij de bijdrage van techniek aan onze wereld en maken ze kennis met beroepen. De vmbo-ers zijn voor even elektricien of constructeur. Ze renoveren woningen, recyclen elektronisch afval, bouwen aan een fiets voor een gehandicapte sporter of ontwerpen een handige bediening voor een slim, groen en gezond huis.

Het doel is om te ervaren wat de vele mogelijkheden zijn van een carrière in de techniek. Door deze kennismaking kunnen leerlingen op positieve wijze nadenken over hun profielkeuze en een technische (vervolg)opleiding. Met een enorm tekort aan mensen in de technische sector liggen de banen voor het oprapen. Toch kiezen steeds minder jongeren voor een carrière in de techniek.

Om de leerlingen op te warmen voor Techniek wordt onder meer een battle ‘light your lamp’ georganiseerd: wie krijgt de lamp het snelst aan? Ook maken de leerlingen ter plekke kennis met techniek via: een Bliksemstage installatiewerk van JINC, een techniekavontuur van De Uitvinders, een experiment van Rotslab en een kijkje in de OTIB Doe Trailer.

De vele activiteiten worden georganiseerd door onder andere ROC Midden Nederland, OTIB, Installatiewerk Midden, Jinc, Ontdekfabriek, Rotslab, TechnoTrends, Totaal onderhoud Mens Zeist, Opleidingsbedrijf Metaal Midden, JINC, de Makerschool van X11en vele andere partners.

Het feest vindt plaats op diverse locaties. De hoofdlocatie is het gebouw Nieuw Welgelegen, aan de Grebbegerglaan 7, te Utrecht. Het Globe College en de gemeente stellen hier, twee weken lang, drie ruimtes beschikbaar; Het Ontdeklokaal, het E-lab en de Werkplaats. Leerlingen van verschillende Utrechtse vmbo’s komen hier naar toe om de workshops te volgen.

Het Feest is onderdeel van de revival van Techniekonderwijs op het Utrechtse vmbo. In 2015 is tijdens een bijeenkomst op het Provinciehuis met de gedeputeerde, de wethouder en betrokken schoolbesturen het Feest van de Techniek opgenomen in de agenda van het Techniek Pact Utrecht.