Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 150 seconden

EMCS gelanceerdStabiplan publiceert richtlijn voor hoogwaardige Revit families voor installatietechniek
Tijdens het branche event BIM LIVE | SUM 2014 op 25 november 2014 heeft Stabiplan de European MEPcontent Standard (EMCS) gelanceerd. Vijfhonderd MEP-engineers, projectleiders en vertegenwoordigers van fabrikanten, branchepartners, installatiebedrijven en gebouwbeheerders waren getuige van de overhandiging van de standaard aan Henk de Bruijn, sales manager bij Nefit. Als representant van de 150 fabrikanten die hun producten op MEPcontent publiceren, nam hij de EMCS in ontvangst.

In combinatie met het platform mepcontent.eu is de Europese MEPcontent Standaard het antwoord op de vraag van MEP-ingenieurs en fabrikanten naar uniforme en geclassificeerde content voor de installatiesector in Europa. Stabiplan wil haar kennis van installatietechniek en MEP content delen, omdat de installatietechniek een specifieke branche is die haar eigen normen en standaarden verdient. Dit moet gebeuren op Europees niveau: een aanpak per land is te fragmentarisch en niet toekomstbestendig. Bovendien sluit een Europese aanpak aan bij de praktijk waarin fabrikanten hun productaanbod niet beperken tot één land.

Kwalitatief hoogwaardige content moet voldoen aan een aantal regels die de consistentie van families waarborgen en ervoor zorgen dat ze goed functioneren in een Revit project en alle relevante en juiste informatie bevatten. Daarom biedt de European MEPcontent Standard:

–              naamgevingsconventies;

–              regels over de belangrijkste eigenschappen van een family (Revit categorie, host);

–              regels over het gebruik van parameters;

–              regels over het maken van de geometrie/representatie;

–              regels over connectors;

–              regels over de indeling van gegevens en het ondersteunen van externe standaarden.

EMCS zorgt ervoor dat content voldoet aan zoveel mogelijk bestaande normen en richtlijnen, zoals de Autodesk Content Style Guide en de Nederlandse en Europese normalisatie-organisaties (zoals ETIM, Cobie, VDI 3805, ISO 16757). Het vertrekpunt voor het bouwen van families volgens EMSC is de Family bibliotheek die bij de installatie van Revit MEP in de software aanwezig is.

De EMSC wordt op dit moment gebruikt en getoetst in de praktijk als basis voor de families die via de content fabriek van MEPcontent worden gemaakt en als richtlijn voor het controleren van door derden aangeleverde content voor MEPcontent.eu.

Net als het open platform van MEPcontent, is EMCS een open standaard die door iedereen is te gebruiken. Elke Family die wordt gepubliceerd in overeenstemming met EMCS kan gebruikt worden vanaf Revit 2014 en alle Revit applicaties, zoals Stabicad. Bovendien is de standaard gratis te downloaden van www.mepcontent.eu/emcs en ook kunnen engineers direct aan de slag met families die voldoen aan de EMCS.

Vanaf nu zal steeds meer content op MEPcontent.eu gaan voldoen aan de EMCS. Stabiplan werkt hiervoor nauw samen met fabrikanten en ingenieurs. Er is steeds meer mogelijk met content en daarom moet de EMCS blijvend worden aangevuld en verbeterd met input vanuit de branche. Om samen te komen tot de beste content en zo de beste installaties van de wereld nodigt Stabiplan engineers en fabrikanten uit om feedback te geven op de EMCS. De EMCS draagt zo bij aan de nieuwe manier van kennisdelen die via BIM het samenwerken in de branche verandert en verbetert.

Voor meer informatie: www.stabiplan.nl