Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 91 seconden

loden leidingLoden waterleidingen kom je anno 2015 nog steeds tegen, zoals op deze foto. Mooi materiaal dat lood. Met een fraai stukje loden pijp kun je van alles doen. Maar daar zullen we het hier verder niet over hebben. Loden waterleidingen zijn namelijk niet alleen een gevaar voor het gevoelige hoofd. In loden waterleidingen kunnen kleine metaaldeeltjes loslaten en in het drinkwater terechtkomen. Vooral zuigelingen lopen een verhoogd risico, zelfs als zij borstvoeding krijgen. Een ander risico van deze gedateerde waterleidingen is waterschade door lekkages.

Dat lood een vrij gangbaar materiaal was voor waterleidingen van voor 1940 is bekend. Sinds 1960 wordt er bij nieuwbouw echter geen lood meer gebruikt. Toen werd duidelijk dat lood de kwaliteit van het water aantast en dus een gevaar is voor de volksgezondheid. Toch kom je dit soort waterleidingen dus nog regelmatig tegen.

Zowel de huiseigenaar als verhuurder is wettelijk niet verplicht loden waterleidingen te vervangen. Bij eengezinswoningen is het waterbedrijf tot aan de watermeter verantwoordelijk voor het vervangen van loden waterleidingen. Vanaf de watermeter is dit de huiseigenaar. Zijn er meer woningen aangesloten op het leidingennet, dan is het waterbedrijf verantwoordelijk voor de leidingen tot aan de hoofdkraan. Na dat punt is de eigenaar van de appartementen verantwoordelijk. In flats en bovenwoningen kunnen ook ‘gemeenschappelijke stijgleidingen’ voorkomen. Dit zijn binnenleidingen buiten het woongedeelte die het water van woning naar woning transporteren. De leidingen zijn het gemeenschappelijk eigendom van de huiseigenaren en die zijn dus ook samen verantwoordelijk.

Tips!:

-controleer of de woningen/gebouwen leidingen of delen van de installatie van lood zijn.

-als het niet mogelijk is om alle loden waterleidingen te verwijderen, houd het dan overzichtelijk en doe dit gefaseerd . Vervang eerst het leidingwerk in de keuken. Hier wordt zo’n 80% van de consumptie getapt;

-informeer de waterleveringspartij dat er loden leidingen in de woning/gebouw aanwezig zijn.