Daikin Europe Group bereikte in het boekjaar (april-maart) 2020 met een omzet van 3,45 miljard euro een groei van 2,2% in vergelijking met het jaar ervoor. Het bedrijf is actief op het gebied van airconditioning, verwarming, ventilatie en koeling in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Door de lockdowns ten gevolge van Covid ondervond Daikin moeilijkheden in de verschillende commerciële marktsegmenten, met name hotels en restaurants, winkels en kantoren. Er was echter een sterke vraag naar HVAC-oplossingen in residentiële toepassingen en warmtepompen in renovaties van groene huizen.

De Nederlandse vestiging maakt voor het vierde jaar op rij een groei door van meer dan 25% en is een van de grootste groeiers binnen de Daikin Europe Group. “2020 was met een groei van 35% wederom een recordjaar voor Daikin Nederland. We zijn trots dat we ondanks de beperkende maatregelen tot dit bedrijfsresultaat zijn gekomen”, aldus Edwin Hoogerwerf, Managing Director Daikin Nederland. “De vraag naar airconditioning en warmtepompen onder consumenten blijft groeien. Ook zien we groei in de vraag naar onze koudetechniek-, koudwater- en ventilatieoplossingen.”

Continuïteit in productie
Dankzij zijn grote lokale productiebasis - 85% van de verkoop voor Europa wordt in Europa geproduceerd - kon Daikin de productiecapaciteit tijdens de Covid-crisis verleggen en ervoor zorgen dat het aanbod aan de vraag kon voldoen. De werkplekken van fabrieken werden snel aangepast om de continuïteit van de productie op een veilige manier te garanderen. In Oostende betekende dit dat de productie nauwelijks twee dagen sloot, om vervolgens veilig weer op te starten. De fabriek van Daikin in de zwaar getroffen Lombardische regio in Italië hoefde alleen maar te sluiten gedurende de tien werkdagen verplichte sluiting die door de overheid werd opgelegd. Covid werd vervolgens volledig buiten de werkplaats gehouden.

Groei in residentiële sector
In 2020 werd ook het netwerk van installateurs van commerciële toestellen en systemen van Daikin snel geheroriënteerd naar activiteiten in de residentiële sector. Hierdoor werd in het residentiële segment meer installatiecapaciteit gecreëerd dan in normale jaren.

Stijgende verkoop van luchtreinigers
Door bezorgdheid over de kwaliteit van de binnenlucht bij het grote publiek, zag Daikin Europe een zeer sterke stijging van de verkoop van luchtreinigers. Twijfels over de corona-verspreiding van HVAC-systemen werden snel ontkracht en hadden geen invloed op de markt van de fabrikant. Vanuit het besef dat HVAC-systemen deel uitmaken van de oplossing om gezondere binnenluchtkwaliteit te creëren in openbare ruimtes, verwacht Daikin verdere marktgroei in dit segment.

Hoge ambities
Terwijl het residentiële segment naar verwachting sterk zal blijven, zelfs na de Covid-pandemie, zal Daikin ook zijn rol als leverancier van totale luchtoplossingen verder ontwikkelen. Dit geldt voor alle segmenten in de bouw, van individuele woningen tot stadsverwarmingsnetten. Daikin Europe zal aanzienlijk investeren in zijn R&D-centrum in België. Het doel is om het aantal R&D-ingenieurs te laten groeien van 220 nu tot 380 in 2025. Daikin Europe moet het wereldwijde expertisecentrum van Daikin Industries voor CO2-arme verwarmingsoplossingen worden, met een grote focus op warmtepomptechnologie. 2021 markeert de start van de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe R&D-centrum van Daikin in Gent. Eind 2023 zal Gent het volledige R&D-centrum huisvesten.

Voormalig ijsmeester Thialf stapt over naar Daikin

De voormalig ijsmeester van Thialf Beert Boomsma treedt per 1 april a.s. aan als Sales Enigineer Applied bij Daikin Nederland ...

Alle Daikin VRV-systemen in Europa nu beschikbaar met gerecycled koudemiddel

Daikin Europe breidt zijn circulaire economie-programma verder uit naar alle VRV-units die in heel Europa worden geproduceerd en verkocht. Dit ...

Europese locatie Daikin in Zaltbommel

Daikin Europe bouwt haar logistieke infrastructuur in Nederland. In Zaltbommel is een logistiek centrum in gebruik genomen. Voor de Nederlandse ...

Wasco en Daikin gaan samenwerking aan

Wasco en Daikin zijn een samenwerking aangegaan. Naast het pakket van warmtepompen, levert Wasco nu ook het complete split- en ...