Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 127 seconden

Sanitairfabrikant Schell introduceert een module met Bluetooth Smart Technology, waarmee de installateur of gebouwbeheerder de instellingen en het beheer van de armaturen via een app kan regelen. De module is een upgrade voor elektronische Schell-armaturen.

Met de nieuwe SSC Bluetooth-module biedt Schell een nieuw elektronische component met twee toepassingen. De module kan tijdelijk op een Schell-kraan worden aangesloten om instellingen aan te passen of een diagnose van de armatuur uit te voeren. Met de module kunnen echter ook tijdsafhankelijke stagnatiespoelingen ingepland worden als hij permanent op de armatuur is aangesloten. Zo kan de kraan op elke gewenste dag en op elk gewenst tijdstip worden gespoeld, waarbij de spoelingen meteen geregistreerd worden.

De vier centimeter grote module met twee kabelaansluitingen wordt geïnstalleerd tussen de stroomtoevoer (voeding of batterij) en de armatuur. De module is compatibel met bijna alle elektronische Schell-armaturen en maakt de digitale uitwisseling van operationele gegevens via een radioverbinding van maximaal tien meter mogelijk. Met de Schell-app kan de module individueel geprogrammeerd en flexibel aangestuurd worden. De module heeft een wachtwoord en maakt daarmee een gepersonaliseerde en beveiligde toegang via de app mogelijk; zowel voor het iOS- als Android-besturingssysteem. 

Praktische tool
Bij mobiel gebruik kan de module door de vakman gebruikt worden als een ‘hulpmiddel’ voor snelle en exacte parameterinstelling of voor de diagnose van alle elektronische Schell-armaturen. Instellingen zoals sensorbereik, waterloop en reinigingsstop kunnen via de app op de armatuur worden overgezet. Tegelijkertijd worden diagnostische gegevens van de armatuur aan de module doorgegeven. Na de gegevensoverdracht wordt de module losgekoppeld van de armatuur. Ook kunnen de configuratieparameters die op de module zijn geselecteerd naar andere armaturen worden overgedragen. Latere wijzigingen of aanpassingen zijn op elk moment mogelijk via de app; bijvoorbeeld als het gebruik van de ruimtes verandert.

Real-time
De permanente verbinding van de module met een Schell-armatuur is een kosteneffectieve manier om de drinkwaterhygiëne en de economische efficiency van een gebouw te waarborgen. De aansturing van stagnatiespoelingen via de SSC Bluetooth®-module is geschikt voor kleinere objecten zoals restaurants, gemeentehuizen en kinderdagverblijven. Een vast geïnstalleerde module kan worden gebruikt om spoelschema’s met starttijden, duur en tijdstip in te stellen. De module bestuurt, bewaakt en documenteert alle stagnatiespoelingen in het spoelplan.

Registratie en documentatie
Indien nodig kunnen de gedocumenteerde gegevens met een smartphone of tablet als een CSV-bestand worden uitgelezen, overgedragen en verder verwerkt. Door het regelmatig uitlezen van de data kunnen stagnatiespoelingen volledig worden gedocumenteerd. De gegevens kunnen eenvoudig worden overgedragen naar een computer en op kantoor worden geëvalueerd, bijvoorbeeld met een spreadsheetprogramma.