Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 123 seconden

Maarten van Hezik, voorzitter van de adviescommissie Week van de Bouw, begeleidt het overgangstraject van de BouwBeurs naar de Week van de Bouw. “De bouw trekt weer sterk aan. We hebben een enorme crisis achter de rug, met uitval van bedrijven. Bedrijven die het overleefd hebben, gaan een goede toekomst tegemoet.”

Van Hezik zegt dit in de krant Week van de Bouw die onlangs op de deurmat is geploft van alle exposanten aan de BouwBeurs, Renovatie & Transformatie en Gevel. De krant geeft exposanten een inkijkje in wat er allemaal in de Jaarbeurs gebeurt tijdens de Week van de Bouw, februari volgend jaar.

Van Hezik geeft aan dat, ondanks tegenstrijdige berichten, er nog veel huizen gebouwd moeten worden de komende periode. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft recent voorgerekend dat ten opzichte van de werkelijke vraag naar woningen er nog steeds een tekort is van circa 30.000 woningen per jaar. “Nederland heeft hierin een behoorlijke achterstand opgelopen de laatste jaren, die ingehaald moet worden.” Volgens Van Hezik geldt die sterke woningvraag niet voor elke regio. “In de Randstad en in de steden is meer behoefte aan woningen dan op het platteland.”

Van Hezik vindt het niet nodig dat de bouwsector zich een negatief toekomstbeeld aanmeet. “Er moet de komende tijd bijzonder veel gebeuren op het gebied van de gezondheidszorg met andere en nieuwe voorzieningen. Wonen en zorg is een hot item voor gemeenten, die ervoor moeten zorgen dat ouderen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Voor de bouw betekenen deze ontwikkelingen een zekere continuïteit van productie. Zowel in nieuwbouw als bestaande gebouwen.”

Ook in de voedingsindustrie en in de logistiek ziet Van Hezik allerlei kansen voor bij de bouw, zoals het ontwikkelen van nieuwe veestallen en kaasfabrieken, bijvoorbeeld, of nieuwe transport- en overslagloodsen. “We gaan weer mooie dingen maken. Niet meer seriematig en in grote projecten. De klant wordt nu steeds invloedrijker in het hele bouwproces, met individuele woon- en zorgwensen. Dat is wennen, maar het maakt de bouw wel leuker!”, zegt Van Hezik.

De Week van de Bouw wordt van 9 tot en met 13 februari 2015 gehouden in de Jaarbeurs. Vijf dagen waarin alle schakels van de bouw en vastgoed elkaar vinden in Utrecht. De Week is een combinatie van vakbeurzen, Gala van de Nederlandse Bouw met de uitreiking van de Nederlandse Bouwprijzen, netwerkbijeenkomsten, award uitreikingen, debatten en congressen. Elke doelgroep binnen bouw en vastgoed krijgt hiermee zijn eigen gespecialiseerde evenement.

Voor meer informatie: www.weekvandebouw.nl